IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте най-рискови сценария пред световната икономика през 2024 г.

EIU изследва как геополитическото напрежение, появата на нови технологии и запазващите се заплахи за околната среда може да объркат перспективите за 2024 г.

16:43 | 18.10.23 г.
EIU оценява като висока вероятността крайни климатични събития, породени от климатичните промени, да нарушат веригите за доставка в света през 2024 г. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg
EIU оценява като висока вероятността крайни климатични събития, породени от климатичните промени, да нарушат веригите за доставка в света през 2024 г. Снимка: Nick Paleologos/Bloomberg

Четвърти сценарий: разпространение на стачките, което да наруши производителността в света

Висока вероятност, умерени последици

Високите цени на суровините в света, трайните нарушения на веригите за доставка, високите цени на храните и трайната слабост на валутите на някои страни спрямо американския долар ще продължат да подхранват недоволство през 2024-2025 г. В повечето страни заплатите не растат толкова бързо, колкото инфлацията, затруднявайки по-бедните домакинства да купуват стоки от основна необходимост.

Това може да предизвика обществено недоволство, разширявайки малките протести и стачки, които вече виждаме в Европа, САЩ, Южна Корея и Аржентина. В краен сценарий протестите може да накарат служители в големи икономики и работещи за големи промишлени компании да координират мащабни стачки с искане за увеличаване на заплатите, което отговаря на инфлацията.

Подобни движения като тези, които засегнаха автомобилната индустрия в САЩ и ключови услуги във Великобритания (здравеопазване, пристанища и железници), може да парализират цели индустрии или държавни услуги за дълъг период и да се разпространят към други сектори или страни, натежавайки върху растежа на световната икономика.

Пети сценарий: Китай анексира Тайван, предизвиквайки внезапно глобално разделяне

Слаба вероятност, много силни последици

Пряк конфликт между Китай и Тайван е малко вероятен през 2024 г. заради рисковете за всички пряко замесени страни. Въпреки това напрежението е високо и изборите в Тайван през януари може да станат причина за спорове.

Китайските военни учения близо до Тайван, включително навлизане от Китай в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван, повишават опасността от погрешна стъпка, която може да прерасне в по-широк инцидент. Официално обявяване на независимост от Тайван (това не е основната ни прогноза) също ще предизвика нападение от Китай.

Независимо от мотивите, които са го предизвикали, по-широкомащабен конфликт ще натежи върху икономиката на Тайван и индустрията ѝ за производство на полупроводници временно ще бъде откъсната от световните вериги за доставка. Война от двете страни на Тайванския проток ще има и глобални последици, които вероятно ще наложат военно участие на САЩ, Австралия, Южна Корея и Япония и ще принудят ЕС и други правителства, подкрепящи САЩ, да наложат ограничения за търговията и инвестициите на Китай.

Ядрена ескалация ще бъде риск. Трети пазари (и компании) в други части на света ще бъдат принудени да „избират“ между Китай и западните икономики. В отговор Китай може да блокира износа на суровини и стоки като редкоземни метали, които са от ключово значение за западните икономики.

Шести сценарий: промяна в американската администрация води до резки промени във външната политика, подлагайки на натиск съюзи

Умерена вероятност, умерени последици

Администрацията на американския президент Джо Байдън от Демократическата партия подкрепя американското присъствие в мултинационални институции, ангажира се силно с ключови партньори в областта на сигурността и икономиката и позиционира САЩ като сериозен играч в отговора на климатичните промени.

Ръководена от републиканците администрация след изборите през 2024 г. вероятно ще доведе до някои резки промени във външната политика, насочени срещу тези позиции. Нова администрация може да забави глобалните усилия за ограничаване на емисиите от парникови газове, да оттегли подкрепата за дългогодишни съюзи и внезапно да спре американската финансова и военна помощ за Украйна, засилвайки позицията на Русия във войната.

Това вероятно ще разочарова някои американски съюзници като ЕС, Великобритания, Австралия и Япония, а общо нарастване на несигурността в американската политика на международната сцена може да подкопае доверието в способността на страната да определя дългосрочни политики. Успоредно с това Китай вероятно ще се опита да се възползва от напрежението, като разубеди партньори на САЩ да следват американските политики към Пекин.

Седми сценарий: провали в политиката за стимули в Китай водят до нарастване на държавен контрол и намаляване на перспективите за растеж

Слаба вероятност, значими последици

Вялият отговор на Китай на сътресенията по време на COVID-19 и последвалото забавяне след пандемията разтърсват доверието в способността на правителството да комуникира и да насочва пазарите. Срив в системата за сигнализиране повишава риска правителството, ако трябва да се справя с икономическа рецесия, да се насочи към мащабни стимули вместо да разчита на по-фини механизми за стабилизиране на икономиката и на пазарите.

Експанзивните мерки може да включват експериментиране с хеликоптерни пари, смекчаване на паричната политика, спасяване на строителни компании или разхлабване на ограниченията за покупка на жилище в най-големите градове, което създава опасност от повторно надуване на балони при активите и насърчаване на спекулациите или ускоряване на изтичането на капитали.

Обществените критики, които вероятно ще последват при този подход, по подобие на недоволството на служителите, които не усещат ползите от стимулите, може да накарат Китайската комунистическа партия да намали подкрепата си за пазарната икономика и да наложи по-директен държавен контрол. Това може да включва повторно въвеждане на контрол върху цените на стоки от основна необходимост или национализиране на жилищния сектор след възобновените усилия за намаляване на задлъжнялостта. Вредата за доверието в държавния сектор ще бъде значителна, производителността на икономиката ще намалее, а възможностите на Китай за растеж ще бъдат по-малки, ограничавайки перспективите пред световната икономика.

Осми сценарий: войната между Израел и „Хамас“ ескалира в регионален конфликт

Много слаба вероятност, значителни последици

Ако военният конфликт между Израел и „Хамас“ се развие в дълга и изтощителна война, включваща дълга израелска окупация на Газа, други държавни и недържавни играчи, симпатизиращи на палестинската кауза, може да се намесят. EIU счита, че вероятността Иран да се намери пряко във войната е малка, но страната може да използва влиянието си върху протежета като "Хизбул„" и Ливан, за да удължи и разшири мащаба на конфликта.

Данни за намеса на Иран ще доведат до ответни мерки от Израел, превръщайки конфликта в регионален и разширявайки икономическите и геополитическите последици от него. На вече затегнат петролен пазар нарушаването на петролния добив и доставки от Близкия изток ще има значителни последици към повишаване на цените на петрола на международните пазари, а това ще удължи още повече натиска върху разходите за живот, особено за страни с нововъзникваща икономика, които са вносители на петрол.

Регионален конфликт в Близкия изток ще въвлече и външни сили, което може да задълбочи напрежението между САЩ и съюзниците им, от една страна, и Китай и Русия, от друга. Това също така ще сложи решителен край на усилията за сближаване между Израел и арабския свят.

Девети сценарий: изкуственият интелект разстройва избори и подкопава доверието в политическите институции

Умерена вероятност, слаби последици

Компаниите и правителствата в света започнат бързо да тестват и интегрират генеративен изкуствен интелект (AI) в съществуващи платформи и процеси. EIU счита, че AI ще повиши (няма да замени) човешките способности, създавайки добра възможност за компаниите да подобрят производителността си.

Но посвеместното възприемане на изкуствения интелект и използването му в социални мрежи ще повиши риска от разпространяване на кампании за дезинформация чрез текст, снимки, аудио и видео през следващите години. Различните страни започват да въвеждат регулации, но злонамерени играчи все пак ще се стремят да задействат широкомащабни програми за засилване на съществуващия скептицизъм на някои граждани към правителствата.

Това може да промени резултата на значими избори, планирани през 2024 г., включително за Европейски парламент и в САЩ, Великобритания, Индия и Тайван, и по-широко да подкопае доверието на избирателите в политическите системи.

Десети сценарий: войната между Украйна и Русия прераства в глобален конфликт

Много слаба вероятност, много значими последици

Нашествието на Русия в Украйна засилва геополитическото напрежение и ускорява фрагментацията в света. Прекъснатите отношения между западните страни и Русия създават редица военни рискове, включително кибератака срещу критична инфраструктура, сериозна погрешна стъпка на границата на НАТО с Русия и неумишлен инцидент сред някоя от все повечето държави, разполагащи с ядрено оръжие.

Ръководена от държава кибератака срещу друга страна е най-големият риск, тъй като предполагаемата анонимност на тези атаки ги прави по-привлекателни за правителствата. В случай на видим и с висок обществен заряд инцидент атакуваната страна вероятно ще предприеме ответни действия. Западните съюзници ще представляват обединен фронт, а Русия ще се опита да убеди други страни (най-вече Китай и Иран) да се включат в конфликта.

Подобен конфликт ще бъде опустошителен; световната икономика ще изпадне в дълбока рецесия с тежки човешки последици и голям брой жертви. Той може да приеме ядрена форма, последиците от която ще са катастрофални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още