IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монголия – между традицията и модерността

Съвременната икономическа визия на правителството се сблъсква със скептицизма на измъчваното от социални проблеми население

14:19 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За чуждестранните посетители топлото гостоприемство на вековната номадска традиция в Монголия е живо през 2023 г. Под повърхността обаче има напрежение; страната е на кръстопът, пише китайският кореспондент на Financial Times Едуърд Уайт.

Като гост на министъра на правосъдието Нямбаатар Хишги, авторът споделя традиционната напитка айраг и хрупкави кнедли с пълнеж от месо, наречени хуушир, седейки в традиционната кръгла шарт "гер", преди домакинът му и първи заместник на министър-председателя Лувсаннамсраин Оюн-Ердене да се разговари. Той описва пътешествие през прехода на страната от централно планиране към пазарна икономика през 90-те години, до днешните строги мерки срещу корупцията и плановете за привличане на повече западни добивни компании да експлоатират огромните залежи на мед, уран и редки земни елементи в Монголия.

Правителството казва, че реформите биха могли до края на десетилетието да утроят брутния вътрешен продукт, като същевременно намалят наполовина бедността - през 2020 г. почти една трета от населението не успява да покрие основни жизнени нужди. Но за големи групи от 3,4-милионното население на Монголия подобни обещания звучат кухо. Някои, особено жените, намират прехода от съветската сянка към пазарно ориентирана демокрация за не съвсем положителен опит.

За монголците, включително тези, които живеят сред смога и задръстените пътища на столицата, местната култура е дълбоко вкоренена в природата им. Необузданото индустриално развитие рискува да се сблъска с номадската традиция. Доверието в правителството остава слабо след години на ендемична корупция по най-високите нива.

Сухгерел Дугерсурен, директор на екологична група, наблюдаваща медната мина на Rio Tinto в района на пустинята Гоби, вярва, че има алтернатива. С толкова много земя и толкова малко хора, казва тя, Монголия може да процъфтява устойчиво с икономика, подкрепена от индустрии като екотуризъм и етично производство на кашмир, вълна и месо. „Световната банка и МВФ промиват мозъците на монголците, за да ги накарат да мислят, че имат нужда от икономии от мащаба, че трябва да се конкурират на световните пазари, да са част от глобалните вериги за производство и потребление. Не, ние нямаме нужда от това, ние се намираме точно до най-големите пазари в света“, коментира тя.

И все пак има силен аргумент, че тъй като пандемията остави дълбоки социални и икономически белези, необходимостта от реформи е още по-належаща. Икономическата активност замря за дълги периоди по време на пика от Covid-19 поради строгия граничен контрол с ключовия икономически партньор на страната Китай. Повече просперитет и данъчни приходи биха могли да подобрят социалното положение на много монголци.

Страната без излаз на море трябва да намали зависимостта си от своите съседи Китай и Русия. Оюн-Ердене, училият в Харвард премиер, напоследък упорито работи по своята визия за ресурсен бум, позволяващ значително подобряване на обществените услуги. През юни той се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, за да лобира за подобряване на търговските пътища. През август се срещна във Вашингтон с държавния секретар Антъни Блинкен и вицепрезидента Камала Харис. Френският президент Еманюел Макрон имаше визита през май. Предстои папа Франциск да посети 1500-те католици в Монголия.

Всичко това повиши репутацията на Монголия след години на изолация - дали това ще донесе повече сделки за ресурси със Запада и нови търговски пътища към Китай не е ясно. Предстоящото решение на френската група Orano относно разработването на голяма нова уранова мина ще бъде лакмус за усилията на министър-председателя.

Бизнес общността е предпазливо оптимистична. Баянжаргал Баямбасайхан, предприемач, разработващ проекти за чиста енергия в Гоби, казва, че като периферен пазар Монголия трябва да изгради повече доверие в своя „фундамент“, включително върховенството на закона и сигурността на данъчния си режим.

„Надявам се, че тези реформи ще бъдат правилните сигнали към пазара“, казва той, като същевременно предупреждава чуждестранните инвеститори: „Не идвайте с ферари на офроуд приключение.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още