IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Служебното правителство не купи договорения слот на Ревитуса за октомври

Бившият енергиен министър вижда опити да бъде върнат "Газпром" на българския пазар

15:49 | 10.08.22 г. 4
Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство не е купило договорения от предшествениците им слот за терминала за втечнен газ край гръцкия о. Ревитуса за октомври, става ясно от публикация на бившия енергиен министър Александър Николов във Facebook. Този слот беше запазен, за да поеме първата доставка от седемте танкера, които кабинетът "Петков" договори в последните дни от мандата си.

Пред "Нова телевизия" бившият премиер Кирил Петков припомни, че правителството има обвързваща оферта с Cheniere за доставката на тези танкери, което означава, че продавачът не може да се отметне от договорката, ако купувачът поиска доставката. За да бъде изпълнен този договор обаче трябваше да бъдат закупени слотове за октомври, ноември и декември на терминали в съседни държави.

Отишлото си правителство е договорило първия слот - на Ревитуса през октомври, става ясно от думите на Николов и Петков. Бившите управляващи не са искали да сключват договора за покупка, за да не бъдат обвинени, че в последните дни на мандата си подписват толкова важно споразумение.

Николов отбелязва, че не вижда никакви индикации за търсене на възможности за доставка на допълнителни количества газ през Турция или Гърция и предполага, че целта е да бъде потърсен "спасителят от Североизтока", тоест "Газпром", за да не бъдат оставени хората да студуват през зимата.

Според него по отношение на договорените с Cheniere доставки служебният кабинет е трябвало да намери и закупи слотове само за ноември и декември, които действително днес липсват, но са достатъчно отдалечени във времето. Междувременно и терминалът в Ревитуса разширява капацитета си от края на август и се очакват и допълнителни търгове за тези обеми.

Колкото до цената бившият енергиен министър обяснява, че тя зависи изцяло от външни фактори и контрагенти. Според него никакви мерки за намаляване на потреблението не могат да намалят или да стабилизират цената на пазара у нас. Кирил Петков пък обясни, че в момента сигурността на доставките е много по-важна от цената за тази зима.

И Николов, и Петков са категорични, че "Газпром" не е надежден доставчик, включително и за клиентите, които изпълняват новите условия за плащанията, сочейки за пример Германия и Италия. Бившият енергиен министър отбелязва в своя пост във Facebook още, че руската компания има различни изисквания към частните и държавните компании, които купуват газ от нея.

"Булгаргаз" е изцяло държавна компания, част от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Основен доставчик на руския природен газ в Италия обаче е Eni. Компанията беше една от първите, които заяви, че ще открие сметка в рубли, каквото е искането на "Газпром". Но през юни, ден след визитата на премиера Марио Драги в Киев, без много обяснения руския газов гигант започна да намалява доставките на газ за страната.

На 16 юли Драги, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон посетиха Украйна и очакванията на всички бяха, че тримата ще опитат да накарат Киев да седне на масата за преговори с Русия. Но след като бяха в места като Ирпен и разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, и тримата заявиха своята подкрепа за Украйна, която ще продължи "колкото е необходимо".

На 17 юни Русия рязко намали подаването на газ през "Северен поток 1", цитирайки технически причини - изваждането на турбина от компресорната станция "Портовая" за планов ремонт. Съоръжението беше изпратено в Канада за ремонт и връщането му се забави заради санкциите на Запада. Въпреки уверенията на Германия, че турбината е вече в Европа и няма никакъв проблем тя отново да бъде върната в компресорната станция, "Газпром" още не го е направил, сочейки различни причини, включително и коментари за некачествен ремонт.

Междувременно и втора турбина беше извадена за планов ремонт от компресорната станция и в момента обемите  по "Северен поток 1" са едва 20% от номиналния капацитет на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Ако няма заявени количества, какво ни топли покупката на слот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Пасоль митрофанова и резидента що ореваха орталъка тогава ?! Какъв им е проблема откъде ще си доставяме газ в БГ ?! Нали нема да им ползваме тръбите , наречени "разширение на Българската газопреносна мрежа" ... ?! ... Ще ни е скъпо , ще плащаме за слотове , за транспорт , за тръби до БГ ... Какъв им е зорът ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Саше, верно ли бе? Газпром кога ли са си тръгвали. Що се опитваш да ни баламосваш :))))Бившият енергиен министър вижда опити да бъде върнат "Газпром" на българския пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Крадците на съдомиялни машини не стават за газодоставчик ... !! ... Доказан факт ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още