IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът все още е по-лесният избор за Латинска Америка от ВЕИ

Политическият риск осуетява вятърния и соларния потенциал на региона, докато изкопаемите горива носят солидна възвръщаемост

11:14 | 20.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дом на малко население и голяма тропическа гора, Суринам беше известен като една от само трите страни в света, които абсорбират повече въглероден диоксид от земната атмосфера, отколкото отделят. Сега южноамериканската държава е добре известна по друга причина, пише редакторът за Латинска Америка на Financial Times Майкъл Стот.

Френската петролна компания Total откри близо 700 милиона барела петрол в териториалните ѝ води и обмисля инвестиция от 9 милиарда долара, която ще превърне Суринам в значителен производител на петрол.

Вместо да жалят за изгубения рай, жителите на Суринам се радваха в социалните мрежи. „Можете да си представите настроението“, посочи Чан Сантоки, президент на бившата холандска колония, пред FТ. „Най-накрая хората имат надежда, има светло бъдеще за всички.”

Суринам е пример за тенденция. Латинска Америка може да е един от най-добрите региони в света за производство на зелена енергия, благодарение на изобилните водни, слънчеви и вятърни ресурси, но вместо това бързо изгражда производство на изкопаеми горива.

Кингсмил Бонд от RMI, американска организация за чиста енергия с нестопанска цел, се оплаква, че „хората го правят просто защото все още не са се отърсили от мисленето от 20-и век, според което изкопаемите горива са пътят към богатството“ – въпреки че признава, че евтиният петрол и газ все още е добре дошъл.

В съседната на Суринам Гвиана започва офшорен петролен бум, който ще вкара страната с население от 800 хил. жители в световния топ 20 на производителките на петрол до 2026 г. Нейният БВП ще нарасне с 37 процента тази година, прогнозира МВФ, което я прави една от най-бързо развиващите се икономики.

На изток Бразилия се надява, че същата геология, която прави Гвиана и Суринам богати, ще се намери и в нейните териториални води.

Финансовият министър Фернандо Хадад беше в Ню Йорк през септември в търсене на инвестиции в зелена енергия, но контролираната от държавата петролна група Petrobras обеща да инвестира повече от 80% от своята 5-годишна капиталова програма в размер на 78 милиарда долара в проучване на нефт и газ, и голяма част от останалото - в рафиниране.

Нови находища край устието на Амазонка могат да помогнат на Бразилия да постигне целта на правителството да стане четвъртият по големина производител на петрол в света до 2029 г.

Франсиско Моналди, енергиен експерт по Латинска Америка в университета Райс в Хюстън, посочва, че дори търсенето на петрол да достигне плато през следващите няколко години и след това да спадне бавно, както сочат някои сценарии, светът все още ще се нуждае от петрола на Латинска Америка. Тъй като много проекти имат по-ниски разходи и въглероден интензитет от средното за света, „не виждам това като противоречие“, каза той.

Още по на юг Аржентина разширява производството си на шистов нефт и газ от находището Вака Муерта в Патагония, а Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира рекорден добив от повече от 1 милион барела на ден през 2028 г.

Венецуела, с най-големите резерви на суров петрол в света, обръща годините на спад на производството, благодарение на частичното облекчаване на санкциите на САЩ. Тя изпомпваше по 747 хил. барела на ден през трите месеца до края на август, което е с една трета повече от преди две години. Решението на Вашингтон от октомври да премахне всички санкции за шест месеца може да тласне производството на Венецуела над 1 милион барела дневно и може би до 1,3 млн. барела в рамките на една година, ако облекчението се запази, твърдят запознати.

Колумбия, третият по големина производител на петрол в Латинска Америка, върви по различен път. Производството там намалява и не са направени големи нови открития на залежи.

Вместо да насърчава сондажите, левият президент Густаво Петро увеличи петролните данъци и забрани новите договори за проучване, за да отбие страната си от изкопаемите горива. Частните инвестиции в петрол се сринаха с една трета тази година и вече има недостиг на природен газ.

Пренасочването от сектор, който осигурява една трета от износа на Колумбия, би имало по-малко значение, ако страната бързо изграждаше своята индустрия за възобновяема енергия. Но през май италианската компания Eni се отказа от голям проект за вятърна ферма в Ла Гуахира след години на протести от страна на местните общности.

Провалът илюстрира проблем, преследващ проектите за възобновяема енергия в Латинска Америка: политическият риск. Това може да обясни защо тази година само половината от енергийните инвестиции в региона са във възобновяеми енергийни източници - по-нисък дял, отколкото през 2019 г.

„Латинска Америка се нуждае от много по-добри институции и регулации за управление на проектите за възобновяема енергия“, изтъква Моналди. „Нефтът и газът може да са високорискови, но възвръщаемостта е супервисока. Петролните компании ще отидат да говорят с президента на Венецуела Николас Мадуро, но никоя няма да построи вятърен парк в страната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
чайниците имат построени и в експлоатация UHVDC линии по над 2000км ... според теб , дали знаят , че има загуби или не знаят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
ingusobjwomyfs
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: mvr0306 ... мрежата у нас имаш ли си на идея какви загуби има и какъв % са от общото производство ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
mvr0306
преди 5 месеца
До: zelka007Това е невъзможно да се изпълни, освен ако не направят искуствени острови на всеки 200 км. Кабел Мароко - УК 3800 км би имал загуби 10-12% и не е ясно дали изобщо има възвращаемост. А какво остава за 15 000 км? Загубите ще са над 50%. https://***.pv-magazine.com/2021/04/22/submarine-cable-to-connect-10-5-gw-wind-solar-complex-in-morocco-to-the-uk-grid/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: mvr0306 ... дали ?! новината е от "ваш" сайт , дето ръчка за петрол , не е да си го измислям ... но според форумната традиция , вероятно инджинерите от Поднебесната кинкалерия требе първо да се допитат до форумните спецове , да им обяснят това-онова и тогава да се захващат със сметки и хватки ... https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Building-A-2-Billion-Subsea-Solar-Power-Cable-From-Chile-To-China.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
mvr0306
преди 5 месеца
До: zelka00715 хил. км кабел? Сериозно??? Европейците не могат да пуснат такъв от Африка през Средиземно море т.к. загубите ще бъдат твърде големи. Т.е. или напрежението трябва да е милиони волти или сечението да е няколко метра. На сушата е лесно т.к. се изграждат повишващи трнасформаторни станции на далекопроводите през определено разстояние. В Тихия окена не знам как ще стане. Аман от специалисти дето повтарят без да разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: evlogi ако обичаш сложи тая нелепа реплила и под статията за новите... поредните ограничения от опек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
evlogi
преди 5 месеца
Пазарът говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
в Латинска Америка има и няколко изключения , които преминаха на почти 100% ВЕИ в енергетиката си , и инвестират сериозно в електрификация на транспорта и индустрията си , строят енергоефективни жилища и офиси ... Уругвай , Коста Рика , Чили ... от икономики почти 100% зависими от въглища и петрол , вече изнасят енергия ... а Чили се гласяха да строят подводен кабел 15хил км за да изнасят слънчев ток за Китай ... :))) ... смятай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още