IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо цените на петрола ще продължат да падат през 2024 г.?

Пазарите започват да свикват с геополитическия стрес през последните години, изграждайки устойчивост на подобни сътресения

16:11 | 04.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола, чиято средна стойност надхвърляше 100 долара за барел през 2022 г., се понижиха значително през 2023 г., като средно те достигаха малко над 80 долара за барел – въпреки избухването на войната в Газа, пише Oilprice.

Конфликтът между „Хамас“ и Израел, започнал в началото на октомври, повиши цените на петрола, но само за кратко. За по-малко от месец цените изтриха добавената стойност въпреки новия геополитически риск в най-важния регион за производство на петрол и петролни товари в света. 

Цената на международния бенчмарк сорт Брент достигна най-високата си стойност за 2023 г. в края на септември – 98 долара за барел, седмица преди да започне войната в Газа. Това обаче не се повтори повече въпреки повишените опасения около корабоплаването в Червено море поради засилените атаки на подкрепените от Иран йеменски хути.

Съкращенията в производството в рамките на ОПЕК+ също не успяха да осигурят възходящ тласък на цените.  С изключение на краткото покачване в края на септември – което съвпадна с данните за спад на запасите в САЩ до най-ниското им ниво от декември 2022 г. – пазарът до голяма степен очакваше съкращенията да продължат. 

През 2023 г. цената на Брент достигна средно 83 долара за барел в сравнение със 101 долара през 2022 г. – разлика от 19 долара след закръгляне, показват оценки на американската Администрация за енергийна информация (EIA).

Пазарите се приспособиха към ембаргото на Европейския съюз (ЕС) и Г-7 върху вноса на руски петрол по-бързо от очакваното и Москва пренасочи своите сурови товари към дестинации в Азия, най-вече Китай и Индия.  

„Световните пазари се приспособиха към новата динамика на търговията, като суровият петрол от Русия намираше дестинации извън ЕС, а световното търсене на суров петрол не оправда очакванията. Тази динамика компенсира въздействията от ограничаването на доставките на суров петрол от ОПЕК+“, става ясно от анализ на МАЕ, публикуван по-рано тази седмица.

Притесненията относно икономиката, растежа на търсенето на петрол и по-високото от очакваното предлагане от производители извън ОПЕК+ са основните мечи фактори за цените на петрола миналата година. 

С последните съкращения на добива за първото тримесечие на 2024 г. алиансът ОПЕК+ се опитва да запази ясен контрол върху глобалните доставки. Но групата е изправена пред рекордно производство в САЩ и нарастващо предлагане от други производители извън ОПЕК+, включително Бразилия, Гвиана, Канада и Норвегия. Бразилия беше поканена да стане част от ОПЕК+ от януари 2024 г., но страната заяви, че няма да участва в съкращения на производството.

ОПЕК+ се стреми да запази ценовото дъно при петрола (за сметка на пазарния си дял), но може да не успее да подкрепи цените достатъчно, особено ако групата не може да удължи съкращенията след март 2024 г., смятат анализатори.

Нарастващото предлагане на петрол извън ОПЕК+ компенсира ефекта от някои съкращения на алианса и геополитическия риск, който се увеличи през новата година, след като Иран изпрати боен кораб в Червено море.

„Въпреки че геополитическата ситуация е повод за безпокойство за петролния пазар, сравнително комфортният петролен баланс през първата половина на 2024 г. наистина помага да се облекчат някои от тези притеснения“, пишат анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти.

Тази година не се очаква цените на петрола да се повишат твърде много спрямо настоящите нива освен ако не се стигне до сериозна ескалация на напрежението в Червено море и в Ормузкия проток.

Очакваният слаб глобален икономически растеж ще забави растежа на търсенето на петрол през 2024 г., поддържайки средната цена на петрола в САЩ  под 80 долара за барел, става ясно от месечното проучване на Ройтерс, в което анализаторите преразгледаха своите прогнози за 2024 г. 

Очаква се цената на американския лек суров петрол WTI да достигне средно 78,84 долара за барел през 2024 г., показа анкета на Ройтерс сред 34 анализатори и икономисти от миналата седмица, което представлява спад спрямо нивото от 80,50 долара за барел, очаквани през ноември.

Прогнозите показват, че цените на Брент ще достигнат средно 82,56 долара за барел тази година, което би било спад от медианната оценка за 84,43 долара за барел.

В декемврийското проучване само един от общо 34 респонденти казва, че очаква средните цени на Брент да бъдат над 90 долара за барел през 2024 г.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 месеца
Да паднат? Някой има мокри сънища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
За последните двадесет години научих едно нещо за подобни прогнози-много рядко се сбъдват.Нямам предвид само за петрола, но и за почти всичко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... ти у нас на $60 тъй или иначе не харчиш , та в тоя ред на мисли , защо въобще се упражняваш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, е то и цената на нефта дали е $60 или $80 кво ме бърка? - 'на пълен резервоар нема и за кило леб ...' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... с 10-20ст нагоре-надолу кво те бърка ?! на пълен резервоар нема и за кило леб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
На международните пазари нефта може и да пада, но на БГ бензоколонките - се вдига. Честито на печелившите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още