IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел е разтърсен от протести след приемането на съдебни промени

Нова поправка, приета от парламента, ограничава правомощията на Върховния съд

08:50 | 25.07.23 г.
Снимка: Amir Levy/Getty Images
Снимка: Amir Levy/Getty Images

Израелският парламент в понеделник одобри първия законопроект за съдебна реформа, искана от премиера Бенджамин Нетаняху, след като усилията за компромис в последния момент се провалиха и не успяха да облекчат конституционната криза, която продължава в страната от месеци, предава Ройтерс.

Поправката, ограничаваща правомощията на Върховния съд да отменя някои правителствени решения, в случай че ги сметне за „неразумни“, беше приета с 64 гласа „за“ срещу 0 „против“ в парламента, след като опозиционните депутати напуснаха заседанието в знак на протест, а някои от тях крещяха „Срам!“.

Демонстрациите срещу поправката започнаха рано през деня, като полицията дърпаше протестиращите, които се бяха оковали за стълбове и блокираха пътя пред парламента. До вечерта хиляди излязоха по улиците в цялата страна, блокираха магистрали и водеха боеве с полицията. Израелската полиция съобщи, че най-малко 19 души са били арестувани в понеделник.

Правителството обаче остава твърдо. Министърът на правосъдието Ярив Левин, архитект на законодателния пакет, представен от Нетаняху като необходим за създаване на повече баланс между клоновете на правителството, нарече гласуването в понеделник „първа стъпка“.

Поправката е част от по-мащабни съдебни промени, които правителството обяви през януари, скоро след като положи клетва. Според него промените са необходими, за да се противопостави на описваното от него превишаване на властта от страна на Върховния съд, за който твърди, че има твърде много политическа намеса.

Критиците казват, че промените ще отворят вратата за злоупотреби с власт, като премахнат ефективните проверки върху изпълнителната власт. Планираните промени от месеци предизвикват безпрецедентни протести в цялата страна, както и загриженост сред съюзниците в чужбина за демократичното здраве на Израел.

Минути след гласуването политическа наблюдателна група и лидерът на центристката опозиция заявиха, че ще обжалват закона във Върховния съд.

В телевизионни коментари вечерта, докато бушуваха протестите, Нетаняху каза, че ще търси диалог с опозицията с цел постигане на всеобхватно споразумение до края на ноември.

„Всички сме съгласни, че Израел трябва да остане силна демокрация, че трябва да продължи да защитава индивидуалните права на всеки, че няма да стане държава на (еврейския закон), че съдилищата ще останат независими“, каза Нетаняху, който беше изписан сутринта от болница с поставен пейсмейкър.

Кризата предизвика дълбоко разделение в израелското общество и проникна в армията, като лидерите на протеста казаха, че хиляди доброволци от резерва няма да се явят на служба, ако правителството продължи с плановете, а бивши висши служители предупредиха, че бойната готовност на Израел може да бъде изложена на риск.

Протестиращите, които се бяха събрали в Йерусалим, блокираха магистрала близо до парламента и бяха изгонени от полицията, която ги влачеше по асфалта и използваше водни оръдия, включително едно, което пръскаше зловонно вещество.

„Това е тъжен ден за израелската демокрация... Ние ще отвърнем на удара“, каза 36-годишният Инбар Орпаз, говорейки пред тълпата пред парламента.

В Тел Авив конна полиция се опита да разпръсне тълпата на главната магистрала, където протестиращите запалиха малки огньове.

Извън града шофьор се е врязал в малка тълпа, блокирала път, ранявайки леко трима души, каза полицията, добавяйки, че собственикът на колата по-късно е арестуван.

След приемането на закона Белият дом повтори призива си към лидерите на Израел да работят за „възможно най-широк консенсус“ чрез политически диалог.

Основните индекси на фондовата борса в Тел Авив се сринаха с 2,5% след гласуването в Кнесета и шекелът поевтиня с 1% спрямо долара.

Опозиционните лидери обещаха да оспорят промяната.

Ръководителят на федерацията на труда Histadrut, след като не успя да посредничи за компромис между религиозно-националистическата коалиция и опозиционните партии, заплаши да обяви обща стачка, ако правителството предприеме „едностранни“ мерки.

Високопоставен член на опозицията, Бени Ганц, обеща да отмени законодателството, а опозиционният лидер Яир Лапид каза: „Това правителство може да спечели битката, но не и войната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още