IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецианската комисия е одобрила разделянето на Висшия съдебен съвет

Комисията критикува липсата на мотиви към предложенията за конституционна реформа

21:04 | 10.10.23 г.
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Венецианската комисия принципно е одобрила премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и разделянето на Висшия съдебен съвет на два независими съвета за прокурори и съдии, което е част от предложените конституционни промени, съобщават от Министерството на правосъдието.

Комисията одобрява и професионалните и политическите квоти в прокурорския и съдебния съвет, но препоръчва и други институции, освен парламента, да могат да излъчват временни членове.

В доклада има и някои ключови критики – че законопроектът няма мотиви, не е преминал през подходящо обществено обсъждане и не е преценена адекватно нуждата от свикване на Велико народно събрание, заради което ще се наложат редакции.

Комисията е съгласна с намаляването на властта на президента върху служебното правителство и препоръчва да се въведе възможност държавният глава да избира служебен министър-председател измежду няколко души.

В доклада се отправя критика към предложените реформи в прокуратурата. Комисията препоръчва да се промени предложението главният прокурор да е администратор на институцията, а не прокурор.

Препоръчва се и преразглеждане на състава на Прокурорския съвет, както и вписването на независимите регулатори и надзорни органи в Конституцията.

Венецианската комисия приветства предложението да отпадне изискването кандидатите за народни представители и министри да имат само българско гражданство, както и въвеждането на възможност за индивидуална жалба до Конституционния съд.

„За мен основното послание на становището на Венецианската комисия е, че ключовото разделяне на двата Съвета се подкрепя. Ключово е, че се подкрепя съотношението на професионална, съдебна квота спрямо парламентарна квота във Висшия съдебен съвет, така че там да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии, и да се намери баланс в прокурорския съвет между отчетност, от една страна и риск от евентуална политизация", коментира правосъдният министър Атанас Славов пред bTV.

„Има едно ядро, което получава подкрепа, и има критики и предложения по други текстове. Тук е въпросът да намерим тази широка степен на съгласие, която да ни позволи да минат безспорните неща в този законопроект“, допълва Славов, цитиран от БТА.

От сега е ясно, че моето становище като правосъден министър ще преповтаря становището на Венецианската комисия, а вече за тези проблемни текстове беше поет ангажимент и на заседанието на конституционната комисия и по време на дебата в петък  - ще бъде търсен консенсус, допълва той.

Славов коментира още, че през декември „в пълнота ще се разгърне целият конституционен процес“ и тогава ще се види дали ще има изтегляне, или алтернативни текстове във връзка с критиките на Венецианската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още