IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: По-малко от една пета по света разглеждат позитивно разширяването на БРИКС

У нас осведомеността за БРИКС е по-скоро ниска – България попада сред страните, в които най-високият дял отговори е „никога не съм чувал“

14:03 | 19.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Близо една трета от гражданите на света никога не са чували за БРИКС – това разкрива глобално проучване, проведено от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, представително за мнението на около 4 милиарда души в 44 държави от света. Проучването в световен мащаб показва, че позитивните и негативните нагласи към БРИКС са с почти равни дялове – съответно 19% и 17%. Една четвърт (24%) са неутрални, а един от всеки трима (32%) никога не е чувал за съюза.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка формират междуправителствената организация, известна като БРИКС – една от най-мощните икономически структури в света. От началото на тази година към икономическия блок официално се присъединиха още пет държави – Египет, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Етиопия. В края на декември 2023 г. президентът на Аржентина заяви, че страната няма да стане член на БРИКС.

Главната цел на блока е засилване на търговията и синхронизиране на икономическите отношения между страните членки, както и реформиране на международния икономически ред.

„С разширяването на БРИКС от януари тази година негативните нагласи към организацията силно преобладават сред гражданите на страните от Г-7 (плюс ЕС). Разделението на света на два икономически блока може да е краят на глобализацията, водена от един колективен център. А това ясно създава недоволство и враждебност в Запада. И въпреки че населението на страните от БРИКС съставя повече от половината от населението на света, глобалното разпознаване на този нов блок все още е по-скоро ниско“, коментира Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Източник: Галъп Интернешънъл Източник: Галъп Интернешънъл

Влияние на войната в Украйна

Очаквано, страните от Запада са много по-негативно настроени към БРИКС от останалата част на света, установяват социолозите. Най-високите нива на негативни мнения са регистрирани в Швеция (45%), където нагласите са силно повлияни от войната в Украйна и текущото развитие по отношение на приемането на страната в НАТО. Други държави с високи дялове на неодобрение са също Испания (30%) и САЩ (30%).

Останалата част на света реагира различно – и все пак, позитивните нагласи са по-скоро в рамките на малцинството. Дори и държавите, които са в БРИКС, имат значителни дялове от населението, което признава, че никога не е чувало за съюза или за неговото разширяване. В Саудитска Арабия например 55% никога не са чували за това.

Все пак сред страните основатели на членството изглежда се гледа позитивно. Повече от една трета (36%) в Индия гледат на членството позитивно, като този процент в Русия е 38.

В Аржентина, която се оттегли от БРИКС преди решението за приемането ѝ да влезе в сила, нагласите към БРИКС са по-скоро позитивни: 32% при 13% негативни, 20% неутрални и 25%, които никога не са чули нищо по темата.

Данни по региони

Източник: Галъп Интернешънъл Източник: Галъп Интернешънъл

Къде сме ние?

И в България осведомеността за БРИКС и неговото разширяване е по-скоро ниска. България попада сред страните, в които най-високият дял отговори е „никога не съм чувал/а за това“ – 38%. Сред тези, които декларират, че са запознати и имат мнение, негативните и позитивните оценки са равни – по около една десета (11%). Нито позитивни, нито негативни нагласи към БРИКС имат около една четвърт от запитаните у нас, а други 14% не успяват да формулират мнение, констатират от „Галъп“.

Така резултатите в нашата страна говорят за много ниска запознатост с един от най-влиятелните икономически блокове в света и липса на ясно изразено позитивно или негативно отношение. България изпъква в това отношение на фона на повечето страни от ЕС, където делът на незапознатите също е много висок, но негативните отговори са по-често по-висок дял от позитивните.

Данни за България 

Източник: Галъп Интернешънъл Източник: Галъп Интернешънъл

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_Прашка, квиик квиик! какво каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
'4 милиарда души в 44 държави" тук некъде спрех да ви вервам... питали сте всеки втори, това е невъзможно! После как събрахте 4 милиарда в 44 държави (без БРИКС по подразбиране, щото нали питате света).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Къв Брикс, кви 5 лева бе, вътре има страни с абсолютно противоречащи си интереси. А начело стои страна,,чуято валута некой, който има свободен достъп до долари и евро, не иска. Самозаблуда за празните глави, че брикс бил нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Pomberto
преди 2 месеца
Сега направете проучване каква част от хората знаят Карди-Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още