IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Гетов: Ташкент ще бъде град, подобен на Куала Лумпур в IT индустрията

Узбекистан има амбициозна програма да обучи 1 милион IT специалисти, съобщи собственикът на Another Point Advisors

21:14 | 26.03.24 г.

Ташкент ще бъде град, подобен на Куала Лумпур до 10 години, ако не се случи нещо от гледна точка на геополитически план в региона в Централна Азия. Тази прогноза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи консултантът Любомир Гетов, собственик на Another Point Advisors, и посочи, че Узбекистан има много сериозна програма за развитие на IT индустрията.

Той съобщи, че в централноазиатската страна се опитват да произведат 1 милион IT специалисти в рамките на следващите десет години. „Узбекистан е изключително отворена към чуждестранни инвестиции както към Европа, така и към Азия, най-вече към заемане на работна ръка. Германия е основният европейски инвеститор и партньор в редица икономически проекти в Узбекистан“, обясни Гетов.

По думите му, от гледна точка на стандарт на живот, най-динамично развиващата се страна в Централна Азия е Узбекистан, тъй като президентът Шавкат Мирзийоев е изключително активен във външнополитическата сцена, но същевременно реализира и вътрешни реформи. „Населението на страната бележи сериозен прираст всяка година поради развиващото се младо население с приличен стандарт и образование. Основното перо в БВП на Узбекистан е селското стопанство, тъй като те са сред основните партньори и изнасят плодове, зеленчуци, пшеница и памук към Русия и Казахстан“, коментира Любомир Гетов.

Той обясни, че войната в Украйна „подейства като акселератор на редица бизнес процеси в Централна Азия“, след като руски инвеститори се пренасочват към държави като Казахстан и Узбекистан. Само за една година са открити 1500 логистични и складови компании в Узбекистан. „По този начин се прескачат санкциите, много от руските бизнесмени се чувстват по-комфортно. Това даде сериозен тласък по отношение на редица направления в бизнеса“, отбеляза Гетов.

Според него младите хора в Ташкент и София до голяма степен имат много сходен начин на мислене, тъй като „разполагат с еднакви източници за сформиране на своята ценностна система“.

По отношение на бизнес равнището, той посочи, че Узбекистан се опитва да си партнира с топ компании. „Ако една компания е на технологично ниво от 90-те, в момента се стремят директно да прескочат тези 40 години и да влязат в 2040 г. Тепърва върви процес на раздържавяване на финансовия сектор, тъй като голяма част от банките все още са държавни. Във връзка с телекомите обаче, много неща са по-напред отколкото у нас“, разкри мениджърът, чиято фирма е kонцентрирана в сферата на обученията, проучванията, маркетинга, навлизането на пазара на нови марки и дистрибуцията.

По думите му, характерно за страните от региона е, че все още върви трансформация и либерализация на пазара. „От друга страна ритейл секторът, особено в Узбекистан, все още се държи от местни големи вериги, което е много показателно. Тепърва този процес ще върви за окрупняване на пазара и все по-активно навлизане на модерната търговия“, прогнозира Гетов.

Какво е политическото влияние, освен икономическото, на Русия в страните от Централна Азия? Защо Китай ухажва региона? Каква е Пътната карта на отношенията ЕС – държави от Централна Азия? Трябва ли да се засили дипломацията на България с Узбекистан?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още