IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Villeroy & Boch да купи „Идеал Стандарт – Видима“ за 600 млн. евро

След сливането германската компания ще бъде един от най-големите производители на продукти за баня в Европа

19:40 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на контрол от страна на Villeroy & Boch върху "Идеал Стандарт - Видима" АД. Регулаторът даде зелена светлина, след като купувачът потвърди, че сделката е нотифицирана в Австрия, Египет, Франция, Германия, Русия, Румъния, Саудитска Арабия, Обединеното Кралство и Тринидад и Тобаго. Германската компания придобива МЕНА МидКо Лимитид, Гибралтар, Идеал Стандарт Интернешънъл Н.В., Белгия, Идеал Стандарт Холдингс (БС) Италия и Идеал Стандарт Холдингс (БС) Германия.

През септември 2023 г. Villeroy & Boch подписа обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на Ideal Standard Group.

Цената на придобиване на "Идеал Стандарт - Видима" е приблизително 600 млн. евро. Сделката ще бъде финансирана с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг от близо 250 млн. евро. Предвижда се и обратно изкупуване на облигационната емисия от 325 млн. евро, емитирана от Ideal Standard International.

След сливането германската компания ще бъде един от най-големите производители на продукти за баня в Европа. Очаква се сделката да приключи в следващите месеци, след обичайните регулаторни прегледи и одобрения, както и при успешно обратно изкупуване на облигационната емисия.

Deutsche Bank AG е финансов съветник, а White & Case е правен съветник на Ideal Standard.

Финансовият директор на Villeroy & Boch Маркус Уорнке преди време каза, че за разлика от обичайните пенсионни и други задължения на оперативния бизнес, облигационната емисия и различни финансови задължения не са част от сделката. „Сливането се извършва на основата на солидна финансова структура. Съществуващите заеми на продавача също не са част от обхвата на сделката и няма да бъдат поети от Villeroy & Boch при приключването“, посочи той. 

Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

Благодарение на споразумението оборотът на Villeroy & Boch в сектор "Бани и уелнес" ще нарасне два пъти до 1,4 млрд. евро. Като се добави и бизнесът за хранене и лайфтайл, сумата може да достигне 1,7 млрд. евро за цялата група.

В сливането двете компании виждат възможност за създаване на силна комбинация от допълващи се търговски стратегии и брандове. Villeroy & Bosch има силно присъствие в Централна и Северна Европа, както и в Азия. От своя страна, Ideal Standard е добре позиционирана в Обединеното кралство, Италия, както и в региона на Близкия изток и Северна Африка.

Villeroy & Bosch се концентрира предимно върху клиенти във високия клас, а Ideal Standard има опит в проектния бизнес, в това число в публичния сектор, в здравеопазването, в търговските, както и в жилищните и хотелските обекти. Бизнесът със смесители генерира над една трета от приходите на Ideal Standard за предходната финансова година.

Според купувача планираната сделка ще му даде възможност да подобри своята продуктова гама и да засили своите стратегии за продажба, включвайки в портфолиото си допълнителния асортимент от страна на „Идеал Стандарт“.

Планирано е въвеждане на собствено ноу-хау и технологии на придобиваните предприятия в съответствие с методите за ефективност при обработка на поръчки. В резултат на това компанията ще може да обслужва повече клиенти, особено във връзка с проекти в публичния и здравния сектор, в мащабни проекти за жилищни, хотелски и търговски имоти, както и да засили регионалното си присъствие там, където в момента то е ограничено. Всичко това ще позволи на Villeroy & Boch да се конкурира по-ефективно с големите и утвърдени производители на продукти за баня, както и с новонавлизащи конкуренти, осъществяващи внос от Китай и Турция.

От КЗК посочват, че на основание Закона за защита на конкуренцията решението може да бъде обжалвано пред Административен съд – София област в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още