IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсали строителни компании в Германия и Китай обявиха планове за преструктуриране на дълга

Adler Group може да осъществи сделка по спасяването си въпреки противопоставянето на част от акционерите

17:04 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Закъсалата имотна компания Adler Group съобщи, че е получила достатъчно подкрепа, за да осъществи планирана сделка за спасяването си, дори след като група акционери се е обявила против нея, предава Bloomberg.

Adler съобщи, че над 60% от акционерите ѝ са се включили в споразумението за спасяване. Този праг ѝ позволява да използва „алтернативен път за привеждане на споразумението в действие“, ако първоначалната цел за ниво на съгласие от 75% за всяка от неизплатените облигации на Adler не може да бъде достигната, съобщи компанията.

Тя обяви това ден след изявление на група инвеститори, притежаващи над 34% от привилегированите облигации на компанията с падеж през 2029 г., че отхвърля сделката. Според групата планът е в полза на по-краткосрочните ценни книжа на Adler.

Сделката за дълга, която компанията обяви миналия месец, включва предоставянето на нов заем за 938 млн. евро, за да се изплатят облигации с настъпващ падеж, като в същото време ѝ позволява да удължи падежи по дългове, да плаща лихви с допълнителен дълг и да бъде изключена от необходимостта за одитирани отчети до по-късно следващата година. Планът беше подкрепен от управляващ комитет с представители на BlackRock, Pacific Investment Management и Schroders.

Adler продава активи, за да изплати дългове, откакто обвинения на продавача на къси позиции Viceroy Research и вътрешен доклад до кредиторите на компанията, подготвен от бивш партньор на австрийския бизнесмен Джевдет Чанер, предизвикаха срив на цените на акциите и на облигациите ѝ.

Adler и Чанер отхвърлиха твърденията, а одит на KPMG опроверга обвиненията срещу компанията в системна измама. Прегледът обаче не отхвърли всички обвинения и впоследствие KPMG се оттегли като одитор, предизвиквайки нови разпродажби.

Междувременно Sunac China Holdings стана една от първите големи китайски строителни компании, които обявяват план за преструктуриране, който може да се превърне в пътна карта за останалите компании, които спряха плащания, в усилията им да оцелеят при безпрецедентната имотна криза в страната.

Компанията предложи да превърне 4 млрд. долара от чуждестранния си дълг на обща стойност 9,1 млрд. долара в обикновени акции или инструменти, свързани с акциите, става ясно от съобщение до Хонконгската фондова борса от петък. Останалата част от дълга ще бъде превърната в нови доларови облигации с падежи между две и осем години, без лихвени плащания в първите две години.

Десетата по големина строителна компания в Китай от гледна точка на договорени продажби продължава разговори с група кредитори и все още не е постигнато окончателно споразумение. Тази група кредитори контролират над 30% от съществуващия ѝ дълг, съобщи Sunac.

По-рано тази година компанията не успя да получи съгласието на кредиторите по първоначален план за преструктуриране. Тези предложения предвиждаха тя да превърне около 40% от чуждестранните си облигации в листнати на борсата в Хонконг акции и да удължи оставащите публични и частни чуждестранни облигации до седем години с изплащане на главницата на вноски.

Sunac работи и по план за преструктуриране на местните си облигации. Местното ѝ подразделение предложи по-рано тази седмица да скъси предложения период на удължаване на тези облигации.

Усилията на компанията са предприети, докато China Evergrande Group, строителната компания в епицентъра на имотната криза, се готви за среща с група притежатели на доларови облигации в петък, за да обсъдят официално предложение за преструктуриране на дълга. Evergande и Sunac са изправени пред продължаващи съдебни дела в Хонконг, които бяха отложени за догодина.

Sunac публикува и отложения си отчет за 2021 г. в петък, като обяви основна загуба от 25 млрд. юана (3,6 млрд. долара) спрямо основна печалба от 30 млрд. юана година по-рано. Компанията очаква да генерира паричен поток от 320 млрд. юана в идните седем години, от който около 20% може да бъдат използвани за покриване на задължения по чуждестранни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още