IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над централните банкери стоят данните

През новата седмица ще бъдат публикувани такива за инфлацията, търговията и потребителските нагласи

11:22 | 07.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През изминалата седмица централните банкери бяха изключително единни в позицията си. Те заявиха, че курсът на паричната политика и краят на затягането ѝ зависи от най-обективния индикатор за състоянието на икономиката – емпиричните данни. От регулаторите заявиха, че имат още дълъг път, докато постигнат целта си за инфлацията и не побързаха да дават ясни насоки за бъдещите си решения.

Такъв беше и случаят с Английската централна банка, която реши да последва примера на Федералния резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) и да увеличи лихвите си с нови 25 базисни пункта до 5,25%. За нея това беше 14-ото поредно повишение, с което лихвите достигнаха най-високото си ниво от 15 години насам. Този ход не беше изненада за никого – инфлацията във Великобритания продължава да е най-високата сред всички държави в Групата на седемте, на ниво от 7,9%.

От друга страна, Австралийската централна банка запази основната си лихва без промяна във вторник, тъй като данните, публикувани по-рано отчетоха охлаждане на инфлационния натиск и по-слаби разходи на домакинствата в страната. Това беше втората поредна пауза за нея, която накара икономистите да смятат, че цикълът на затягане на паричната политика на банката може би е към своя край. От регулатора обаче оставиха вратата за нови повишения отворена.

Още едно събитие беше във фокуса на инвеститорите миналата седмица, а именно понижението на кредитния рейтинг на САЩ от Fitch. Рейтинговата агенция намали кредитния рейтинг на Щатите от AAA до АА+. От Fitch се аргументираха с това, че фискалния дефицит на САЩ нараства, а съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да достигне 118%. При останалите държави с най-висок рейтинг от Fitch съотношението между дълга и БВП е под 40%.

Бяха публикувани и индексите на мениджърите по поръчките (PMI) в много региони. В Азия Япония, Южна Корея, Тайван и Виетнам отчетоха свиване на фабричната активност през юли на фона на по-слабото търсене от Китай. Данните на Китай също показаха спад в активността във фабричния сектор. Картината на фабричната активност в еврозоната е сходна, отново заради по-слабото търсене, наблюдавано в целия регион.

Зоната с единна валута публикува и най-важните данни, доказващи колко ефективна е политиката на Европейската централна банка до момента. Годишната инфлация в еврозоната е продължила да се забавя и през юли, но базисната инфлация е останала на същото ниво. Общият индекс на потребителските цени се е забавил леко до 5,3% през юли от 5,5% през юни.

От регулатора заявиха, че базисната инфлация в еврозоната вероятно е достигнала своя връх. Забавянето на инфлацията се дължи главно на спад в цените на неенергийни индустриални стоки, написа ЕЦБ в предварително издание на своя икономически бюлетин от миналата седмица и добави, че ръстът на цените на услугите изглежда също е започнал да се забавя. Икономистите на банката заявиха, е достигането на целта от 2% обаче ще отнеме повече време и вероятно ще се случи през 2025 г.

Междувременно данните за брутния вътрешен продукт (БВП) показаха, че икономиката на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се е разширила леко през второто тримесечие на годишна база със съответно 0,5% и 0,6%.

Последни бяха данните от района за продажбите на дребно, които са намалели в ЕС и еврозоната както на месечна, така и на годишна база.

В САЩ инвеститорите получиха и още един ориентир за състоянието на пазара на труда миналата седмица с петъчния доклад за работните места. Данните показаха, че през юли работните места в страната са се увеличили със 187 хил., което е по-малко от прогнозата на икономистите, анкетирани от Dow Jones за 200 хил. Равнището на безработица също се понижи от 3,6% на 3,5%.

Седмицата не беше добра за пазарите – те отбелязаха предимно понижения

В САЩ бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 1,13% до ниво от 35 069,62 пункта, седмичният спад на широкия измерител S&P500 е 2,33% до 4478,03 пункта, а технологичният показател Nasdaq изостана с 2,99% през изминалата седмица до ниво от 13 909,44 пункта.

В Европа пазарните настроения бяха сходни. Германският DAX отчете най-големия седмичен спад сред водещите индекси в региона от почти 3% (2,94%) до 15 951,86 пункта, френският CAC 40 се понижи с 2,11% до 7315,07 пункта, а британският показател FTSE 100 изтри 1,69% от стойността си миналата седмица до 7564,37 пункта.

Данните от Азиатско-Тихоокеанския регион, публикувани миналата седмица, удариха основните борсови индекси там и техните седмични резултати също са предимно отрицателни. Японският Nikkei 225 се понижи с 2,83% до ниво от 32 192,75 пункта. Седмичният спад на индекса Hang Seng беше 3,45% до 19 539,46 пункта, а в континентален Китай показателят Shanghai Composite беше единственият, който се повиши съвсем леко (с 0,03%) до 3288,08 пункта.

На петролния пазар двата основни сорта Брент и West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха, приключвайки шеста поредна седмица с повишения. Цената на фючърсите върху Брента достигна 86,1 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха до 82,82 долара за барел.

А ето и кои са събитията и данните, които биха могли да определят пазарните настроения през настоящата седмица:

В САЩ цялото внимание ще бъде насочено към данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани в четвъртък. Прогнозите са, че общата инфлация ще се е ускорила до 3,3% през юли от 3% през юни, което ще е първото ѝ забързване от юни 2022 г. Инвеститорите в региона очакват още данните за цените на производител и индекса за потребителските нагласи на университета в Мичиган. Ще бъдат публикувани и данни за бюджетния излишък на правителството на САЩ, а също и данни за търговията.

Във Великобритания националната статистическа служба (ONS) ще публикува предварителни оценки за БВП за второто тримесечие, заедно с доклади за индустриалното производство, строителната продукция и търговския баланс. Икономиката на Великобритания най-вероятно е запазила инерцията си на растеж през периода от април до юни.

В останалите части от Европа инвеститорите очакват окончателните данни за индекса на потребителските цени (CPI), за да видят дали инфлацията в Германия е отговорила на прогнозите и се е забавила до 6,2% през юли. Очаква се инфлацията във Франция да се е забавила до 17-месечно дъно от 4,3%, а в Италия – до 15-месечно дъно. Обратно, темпът на инфлация в Русия се очаква да се е ускорил за трети пореден месец. Прогнозите за ръста на БВП на Русия сочат възстановяване на икономиката през второто тримесечие, която миналата година започна да се свива.

Други важни данни от региона ще бъдат тези за промишленото производство на Германия, равнището на безработица в Швейцария и промишленото производство и безработицата в Турция.

В Азия Китай ще публикува втора порция икономически данни за юли, която включва данни за търговията, инфлацията, а също и кредитни данни. В Япония всички погледи на инвеститорите ще бъдат насочени към резюмето на мненията на Японската централна банка, чрез което ще получат повече информация за решението на банката да разхлаби своята политика за контрол на кривата на доходност.

В Австралия инвеститорите очакват ключови прогнозни индикатори, включително индексите за потребителското доверие на Westpac за август и бизнес доверието на NAB за юли, а Нова Зеландия ще публикува своите данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още