IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли силният корпоративен двигател да изведе Wall Street на зелено?

Високите резултати на компаниите, отговорни за ръста на пазара през 2023 г., засилват оптимизма на инвеститорите

10:59 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В началото на януари, когато пазарните наблюдатели направиха равносметка за представянето на Wall Street, стана ясно, че ралито в края на годината е било движено от две неща – решенията на Федералния резерв на САЩ и силните резултати на големите технологични компании. Затова миналата седмица беше от ключово значение за пазарите – Федералният резерв на САЩ направи първата крачка по отношение на паричната си политика, а част от компаниите от Великолепната технологична седморка (Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Nvidia Corp., Alphabet Inc., Tesla Inc. и Meta Platforms Inc.) представиха последните си тримесечни отчети.

Решението на Фед да остави лихвите си в диапазона от 5,25%-5,25% на първата си среща за 2024 г. беше напълно очаквано, но то даде сигнал на пазарите, че централната банка на САЩ е приключила със затягането на паричната си политика. Въпреки това гуверньорът Джером Пауъл заяви, че още не е готов да обяви победа над инфлацията и че понижение на лихвите през март, както очакваха пазарите, е слабо вероятно. Отделно, докладът за заплатите и новооткритите работни места в САЩ отчете най-сериозния ръст на средните почасови доходи от почти две години насам. Увеличението на възнагражденията с 4,5% през януари според много от представителите на Фед може да предизвика повторно ускорение на инфлацията и беше още едно доказателство, че Фед е взел правилно решение.

Инвеститорите на Wall Street оцениха и новата порция корпоративни отчети. Един от ключовите такива беше на Alphabet – компанията майка на Google, която отчете приходи за четвъртото тримесечие от 86,3 млрд. долара, с 13% повече спрямо същия период на предходната година. Резултатите отбелязаха четвърто поредно тримесечие на ускоряващ се ръст на продажбите на компанията. Google записа общи приходи от продажби в размер на 65,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие – с 11% повече на годишна база, но резултатът остана под прогнозите на анализаторите.

Приходите на стойност 62 млрд. долара на Microsoft останаха над пазарните очаквания, като с по-добри резултати се представи и американският технологичен концерн Amazon, след като нови генеративни AI функции в бизнеса му с облачни услуги и електронна търговия донесоха силен ръст в ключовия празничен период.

От друга странаъ, компанията лидер в областта на социалните мрежи Meta Platforms успя да надмине прогнозите за приходите и печалбата си за четвъртото тримесечие и обяви първото в историята си изплащане на дивидент.

Силните отчети донесоха оптимизъм на Wall Street, като и трите основни индекса отбелязаха ръстове. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1,02% до 15 628,95 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,34% до 4958,61 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average регистрира ръст от 1,41% до 38 654,42 пункта. 

На Стария континент всички погледи бяха вперени в новите икономически данни, които показаха, че икономиката на еврозоната и Европейския съюз е останала стабилна през четвъртото тримесечие на 2023 г., според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Ключовите инфлационни резултати, от друга страна, донесоха спокойствие на Европейската централна банка, тъй като показаха, че ръстът на цените отново е започнал да се забавя. Годишният темп на инфлация в еврозоната е бил 2,8% през януари, или с 0,1 процентни пункта по-малко, отколкото през декември. Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни и енергоносители, също се забавя и се доближава все повече до нивото на общата инфлация.

Седмицата поднесе още едни важни данни, този път за глобалната икономика, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозите си за световната икономика в последния си доклад в сравнение с този от октомври.

Фондът прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт (БВП) през настоящата година ще запази ръста си от 2023 г. на ниво от 3,1%, което все пак е с 0,2 пр.п. по-високо спрямо предишната прогноза. През следващата година той ще се ускори минимално до 3,2%.

Очакванията за инфлацията в глобален аспект, според базирания във Вашингтон кредитор, са тя да се забави до 5,8% през 2024 г. и до 4,4 на сто през 2025 г., като се наблюдава подобрение в прогнозата за следващата година, която беше ревизирана в посока надолу от МВФ.

Подобряващите се перспективи за икономиката и инфлацията не бяха достатъчни да подобрят настроението на инвеститорите в Европа. Германският DAX отстъпи с 0,04% до 16 918,21 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,66% до 7592,26 пункта миналата седмица.

Инвеститорите във Великобритания оцениха и решението на Английската централна банка, която се присъедини към Фед и ЕЦБ и не промени основната си лихва от текущото ниво от 5,25%. Британският бенчмарк FTSE 100 записа спад от 0,26% до 7615,54 пункта за периода.

В Азия ключови бяха данните за фабричната активност, които продължиха с тенденцията си на спад от няколко месеца насам. Стана ясно, че фабричната активност в Китай се е свила за четвърти пореден месец през януари. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор достигна 49,2 пункта този месец, оставайки под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада. Производствената активност в Япония също се свива за осми пореден месец през януари заради спад при производството и новите поръчки. Окончателният индекс на мениджърите по поръчките в производството (PMI) на au Jibun Bank Япония се повиши до 48 пункта през януари от 47,9 пункта през декември.

На фона на тези резултати японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,96%, до 36 158,02 пункта. Китайският референтен индекс CSI 300 отстъпи с 4,67% до 3179,63 пункта, а хонконгският Hang Seng записа седмичен спад от 3,20 на сто до 15 533,56 пункта. 

Вероятността за успокояване на напрежението в Близкия изток понижи цените на петролния пазар, като и двата бенчмарка Брент и WTI поевтиняха с около 7% през миналата седмица.

Новата седмица продължава с интензивен график в сезона на отчетите и нови значими икономически данни. Ето и за какво ще следим:

Сезонът на отчетите в САЩ продължава с пълна сила, като инвеститорите очакват резултатите на редица големи компании, сред които Alibaba, McDonald's, PayPal, Pinterest, Spotify, Walt Disney, Philip Morris, PepsiCo, Uber и други. Ще следим и новите изявления на представителите на Фед за насоки за бъдещия курс на паричната политика. Що се отнася до икономическите данни в Съединените щати, инвеститорите ще следят данните за външната търговия, а също и окончателният резултат от PMI проучването в сектора услугите на S&P. Ще бъдат публикувани и данните за заетостта в Канада, а също и резултати за външната търговия на страната.

В еврозоната се очаква данните за продажбите на дребно да отчетат втори пореден месечен спад. Освен това най-голямата икономика – Германия, трябва да публикува данни за външната търговия, фабричните поръчки и окончателните резултати за инфлацията в страната. Ще бъдат измерени и продажбите на дребно в Италия, заедно с ключови данни за фабричното производство и проучвания за потребителските и бизнес нагласите в страната. Франция ще представи данни за търговския си баланс.

В Обединеното кралство светлината на прожекторите ще бъде върху проучванията за индекса на мениджърите по поръчките на S&P Global в строителството и услугите и индекса на цените на жилищата на Halifax.

Отделно, годишният темп на инфлацията в Турция се очаква да спадне леко до 64,52% през януари.

На азиатския статистически фронт Китай ще представи своите данни за инфлацията, проучването на индекса на мениджърите по поръчките при услугите и балансът по текущата сметка за четвъртото тримесечие. 

Междувременно в Австралия се очаква централната банка да остави лихвените проценти непроменени, като други ключови резултати от страната ще бъдат и тези за външната ѝ търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още