IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спихващият кредитен балон в САЩ е проблем не само за банките

Финансовите изкривявания във финансовия свят, причинени от ниските доскоро лихви, затрудняват и животозастрахователите

20:17 | 17.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Още една седмица, още една вълна от тревоги за американските регионални банки, в коментар пише колумнистът на Financial Times Джилиън Тет.. За щастие, нивото на паника е намаляло донякъде, откакто Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) изглежда подкрепя системата - чрез прецедент, ако не по закон, допълва тя. Но проблемът сега е такъв на изтощение: слабите банки губят депозити, наблюдавайки как разходите им за финансиране растат, докато заемите им за търговски имоти и рискови компании се превръщат в лоши.

Анализаторът посочва, че това означава, че се очертава повече консолидация. И допълва, че това може би е добре дошло в дългосрочен план (тъй като е лудост, че Америка има над 4000 банки), но може да създаде проблеми в краткосрочен план.

Обаче, докато инвеститорите - и американските политици - наблюдават с тревога тези банки, има друг сектор, който също заслужава внимание: животозастраховането.

През последните месеци застраховането до голяма степен стоеше извън заглавията. Не е чудно: тези компании обикновено са скучни, защото се предполага, че притежават дългосрочни активи и пасиви. Логиката подсказва, че те трябва да спечелят в свят на нарастващи лихвени проценти, защото имат големи портфейли от дългосрочни облигации, които обикновено не трябва да оценяват по пазарна стойност, което означава, че могат да извлекат печалби от растящите лихви без да регистрират загуби.

Техните баланси обаче стават малко по-малко предвидими в момента. И въпреки че това не е причина за паниката у инвеститорите, то подчертава по-голям проблем: десетилетието на изключително ниски лихви създаде изкривявания във финансовия свят и може да отнеме много време, докато те бъдат изправени. Проблемът с изтощението далеч надхвърля банките, категорична е Тет.

Заложеният проблем е отразен в някои графики, заровени в наскоро публикувания доклад за финансовата стабилност на Федералния резерв. Те показват, че към края на 2021 г. (очевидно последните налични данни) застрахователните групи са държали около 2,25 трилиона долара активи, считани за рискови и/или неликвидни, включително търговски недвижими имоти или корпоративни заеми, допълва още анализаторът. В брутно изражение това е почти двойно повече от нивото, което те държаха през 2008 г., и представлява около една трета от техните активи.

Това ниво на експозиция не е безпрецедентно, пише Джилиън Тет в своя коментар за FT. Въпреки че делът на рисковите активи нарасна през последните години, тъй като животозастрахователните компании трескаво търсеха доходност в тогавашния свят с ниски лихви, то беше на подобни нива точно преди финансовата криза от 2008 г.

Но това, което е забележително, е, че се разчита на онова, което Фед отбелязва като „нетрадиционни пасиви – включително ценни книжа, обезпечени със споразумения за финансиране, аванси на Федералната банка за жилищни кредити (FHLB) и пари, получени чрез репо сделки и транзакции за заемане на ценни книжа“. И тези сделки често „предлагат на някои инвеститори възможността да теглят средства с кратко предизвестие“, пише тя.

За анализатора е притеснително, че не е ясно колко голямо е това несъответствие, тъй като има големи пропуски в данните - както МВФ отбеляза в собствения си скорошен доклад. Например, „експозициите към неликвиден непубличен кредит, като задължения по обезпечени заеми, могат да прикрият вградения ливъридж в тези структурирани продукти“. На обикновен език това означава, че застрахователните компании може би са много по-чувствителни към кредитни загуби, отколкото се смята, допълва още Джилиън Тет.

Но ключовият момент в коментарите на Фед, е, че „през последното десетилетие ликвидността на активите на животозастрахователите постоянно намалява, а ликвидността на техните задължения бавно се увеличава“. Това потенциално би могло да затрудни животозастрахователите да посрещнат всяко внезапно нарастване на искове - или дори тегления.

Може би това няма значение, пише в анализа на FT. В крайна сметка застрахователните договори са далеч по-устойчиви на разваляне от банковите депозити. И когато секторът за последен път претърпя шок, по време на паниката в началото на Covid през 2020 г., той избегна срив, като успешно (и тихо) организира увеличение на кеша си с „огромните 63,5 милиарда долара“, както показва отделно изследване на Фед.

Анализаторите на Фед признават, че не е ясно как точно се е случило това нарастване на паричните средства, тъй като „изискуемите отчети мълчат“ за подробностите. Но приходите от сделки с деривати изиграха роля, докато основният източник изглежда са били заеми от системата на FHLB.

Това е интересно, тъй като подчертава друг ключов въпрос, който често се пренебрегва: а именно, могъщият, квазидържавен субект FHLB, който поддържа много части от американските финанси днес, а не регионалните банки, допълва Тет. Или ако отново цитираме Фед: „Животозастрахователите стават все по-зависими от финансирането на FHLB.“

"Толкова за американския капитализъм на свободния пазар", заключава анализаторът.

Според нея подобна зависимост повдига и въпроси за бъдещето, особено ако източниците на финансиране се изчерпят или рисковите и неликвидни активи се обезценят, или и двете. Последното изглежда много вероятно, като се има предвид, че по-високите лихви вече вредят на търговските недвижими имоти и рисковите корпоративни заеми.

"Още веднъж, не казвам, че това е повод за паника, посочва явторката; това е бавно развиваща се сага. Макар скорошен доклад на Barings да показва, че „рекордните 26 процента от животозастрахователите са били в позиция за управление на отрицателни лихвени проценти“ в края на 2022 г. (с други думи, те са имали счетоводни загуби по облигации), това не е необходимо да бъде реализирано, освен ако компаниите не фалират", категорична е Джилън Тет в своя коментар.

За нея, ако не друго, регулаторите очевидно се нуждаят от по-добри данни и строги стандарти за балансиране на активите и пасивите. И въпреки че Националната асоциация на застрахователните комисари (NAIC) на САЩ очевидно се опитва да приложи това - например чрез ограничаване на притежаваните от застрахователите задължения по обезпечени заеми - то ще отнеме време.

Ето защо „днешната среда прави управлението на ликвидността толкова критично“, както отбелязва Barings, особено след като „нарастващите лихви могат да бъдат фактор, допринасящ за несъстоятелността при застрахователите“. С други думи, не само регионалните банки в САЩ рискуват да станат жертви на днешния спихващ кредитен балон, категорична е колумнистът на FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 10 месеца
Ама какъв балон?Нали нямаше балон?Или докато не се спука?Ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още