IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните мениджъри в Европа очакват още по-високи лихви

Според тях регионът е изложен на по-голям риск от ново ускорение на инфлацията

07:26 | 31.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите парични мениджъри в Европа твърдят, че трейдърите грешат, като залагат на край на цикъла на затягане на политиката на Европейската централна банка, пише Bloomberg.

Като нетен вносител на енергия, регионът е особено изложен на риск от повишение на цените, ако конфликтът в Близкия изток ескалира, а пазарите подценяват шансовете за допълнително затягане на паричната политика в резултат от това, твърдят Legal & General Investment Management, Vanguard Asset Management Ltd и Robeco Groep. Това прави държавните облигации с кратък матуритет особено уязвими.

„В това отношение Европа е по-уязвима, отколкото който и да е друг блок на развитите пазари“, смята Кристофър Джефри, експерт по лихви и инфлационни стратегии в Legal & General, която управлява активи на стойност 1,3 трлн. паунда (1,6 трлн. долара). „ЕЦБ е централната банка, която може да почувства нуждата да повиши лихвите и над допустимите им граници".

В същото време гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард и останалите централни банкери ще трябва внимателно да оценят какво икономическо въздействие би имало подобно повишение дори ако цените на енергията продължат да се повишават. Дълговото бреме на Италия я прави особено уязвима от затегнатата парична политика.

Опасенията от разрастване на конфликта след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври повишиха цената на петрола. Невъзможност за използване на ключови маршрути за корабоплаване като Панамския канал и екстремни метеорологични условия, които нарушават доставките на основни хранителни продукти, са част от факторите, които биха могли да задържат инфлацията в Европа висока.

Единственият фокус на политиката на ЕЦБ за стабилност на цените също засилва вероятността европейските централни банкери да повишат лихвите в условията на по-високите разходи за енергия. Техните колеги от Федералния резерв се стараят да поддържат и максимална заетост, успоредно с контрола на инфлацията.

Алес Кутни, ръководител на отдела за международни лихви във Vanguard смята, че трейдърите приемат твърде спокойно възможността за допълнително затягане на паричната политика на Европейската централна банка през следващите месеци.

„Пазарът подценява шанса за ново увеличение от страна на ЕЦБ“, твърди Кутни. „Същото беше и с Фед доскоро".

Един от аргументите в полза на пауза в затягането е фискалната ситуация в Италия, която се влоши със забавянето на растежа. Допълнителното затягане би натежало на активността и би могло да тласне рисковата премия на страната още по-високо, рискувайки да доведе до дългова криза.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Габриел Махлуф заяви по-рано този месец, че спредът на доходността по облигациите на Италия спрямо подобните ѝ държавни облигации в други страни „категорично е нещо“, върху което служителите „ще бъдат много фокусирани“. Разликата между доходността по 10-годишните облигации на Италия и Германия наскоро надхвърли 200 базисни пункта.

Спредът между 10-годишните италиански облигации и съответните германски държавни ценни книжа се увеличава. Графика: Bloomberg Спредът между 10-годишните италиански облигации и съответните германски държавни ценни книжа се увеличава. Графика: Bloomberg

„Тъй като икономиката на еврозоната вече изпитва затруднения и спредовете на италианските BTP( Buoni del Tesoro Poliennali - многогодишни държавни облигации със среден матуритет между четири до осем години) са се разширили рязко, ЕЦБ вероятно е много по-близко до максималното си допустимо увеличение на лихвите, отколкото е Фед“, смятат стратези на Commerzbank AG. Според тях лихвите на ЕЦБ са достигнали своя връх.

Но тези, които смятат, че централната банка не е приключила с повишенията си, изтъкват и други фактори, които оказват влияние. Колин Греъм от Robeco заяви, че допълнителните стимули от Китай също биха могли да засилят ценовия натиск в региона.

„Определено смятаме, че ЕЦБ трябва да повиши лихвите си допълнително“, каза Греъм. „Инфлацията все още не е овладяна.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 4
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 това, което си описал е вярно, но и неработещо според мен. Като всичко се счупи и фалира лихвите пак отиват на 0 % и започва помпането на балона отново. Според мен 'higher for longer' в затягането на паричната политика е по-добрия вариант. Тогава ще има и средна класа и бизнеса ще е много по-взискателен и продуктивен. Евтините пари показаха, че не работят за голямата част от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
За последните 70 години,такива нива на инфлация /поскъпване /,винаги са били удавяни във огромни рецесии, защото ,няма друг начин.Единствения е да се отреже потреблението,кредитирането,харченето,заплати,безработицата да се вдигне,това е цената която историята е записала като фактори.Има го който си мисли че си говорим празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Да са живи и здрави всички нали съграждани които изтеглиха кредити на плаващи лихви от банките последните няколко години,упоени от мечтата за собствен дом,хубава кола и искащи всичко на мига,сега и веднага.Да сте живи и здрави още 100 живота да плащате на банкерите кредитите си,защото жътвата както виждате тепърва затова за Вас ,нетърпеливите да инат всичко сега и веднага :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Добре е под такива статии да качвате и Тихомир Тошев от Кредит Център и Полина Стойкова от агенция за недвижими имоти Бългериън Пропъртис ,кредитния консултант+ брокерката да пускат по някоя топла утеха за вярващите във стабилността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Лоша работа другари.А ,Ви обещаваха, ниски лихви,евтини кредити.."Сега е момента",България е рая на ниските лихви и "Острова на стабилността",беше съвсем скоро ,само преди 10,12 месеца ?Помните ли?Даже и сега се пее рефрена "У нас всичко е стабилно",по стар обичай..А после плача ще бъде силен и продължителен във времето,болката също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още