IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Пропастта Alameda“ още зее на ограничения откъм ликвидност криптопазар

Проблемът обаче не е само в случилото се с компанията от империята на Сам Банкман-Фрийд

13:17 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко скандала източиха ликвидността от криптопазара миналата година. Но въпреки че цените се възстановяват през 2023 г., т. нар. „пропаст Alameda“ остава, като ликвидността все още не е дори близо до нивата отпреди краха на FTX, пише Bloomberg.

Дълбочината на биткойн пазара (способността на пазара да абсорбира относително големи пазарни поръчки, без това да се отрази съществено на цената, бел. ред.) е „значително под“ нивата от ноември, месецът, когато борсата на Сам Банкман-Фрийд фалира. Количеството на офертите „купува“ и „продава“ (където „купува“ е максималната цена, която купувачът е готов да плати, а „продава“ - минималната, при която продавач е готов да продава) за биткойна и стейбълкойна USDT в рамките на 2% от средната цена, отчетена на 16 борси, е около 8 хил. този месец. Това е с около 40% по-малко от октомври, става ясно от данните на Kaiko.

Пониженията на ликвидността обикновено се появяват в периоди на волатилност, когато платформите за търговия изтеглят подобни оферти за търговия, за да регулират риска, посочват от Kaiko още през ноември, когато компанията за първи път обръща внимание на феномена, наричайки го „пропастта Alameda“.

„Не е само Alameda, въпреки че те бяха едни от най-големите. Други маркет мейкъри понесоха удар и са по-предпазливи“, казва Риярд Кери, анализатор за Kaiko. „Наистина зависи от токена, но бих казал, че все още има 20-40% дупка спрямо предишните нива на ликвидност“, допълва той.

„Когато има по-малко ликвидност, обикновено виждаме, че цените са по-волатилни и в двете посоки, какъвто е случаят през последните няколко месеца“, отбелязва Кери.

Крахът на FTX бе бърз и изплаши мнозина индивидуални и институционални инвеститори, като цената на биткойна стигна дъно от под 15,5 хил. долара през ноември. В понеделник стойността му е под 23,5 хил. долара, като поскъпва с 0,8% за денонощието.

Според анализатори маркет мейкърите изпълняват една особено уязвима роля в чувствителния спрямо ликвидността криптосектор, като купуват и продават монети. Но държейки се по-консервативно във времена на криза, това води до намалена ликвидност, като потребителите по-трудно купуват или продават актив, което на свой ред също прави пазара още по-волатилен.

Други също се съгласяват, че феноменът „пропастта Alameda“ не трябва да се приписва изцяло на компанията от империята на Банкман-Фрийд, като се има предвид колко други фалити имаше през миналата година. Страхиня Савич, ръководител на звеното за данни и анализ на FRNT Financial, също така посочва Three Arrows Capital, Celsius и „редица други криптофондове, известни или не“, което означава, че понижението на търгуваните обеми в края на миналата година може да се свърже и с елиминирането на тези компании.

„С изключването на тези играчи е очаквано да видим увеличение на неефективността на криптопазара“, посочва той. „Тези фирми биха следили за спредовете, поддържайки ги в ред, и щяха да поддържат пазарната дълбочина“, казва още.

Изтънялата ликвидност предполага, че големите трейдъри още не са се върнали на пазара, коментира Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“. Обемите на спот търговия се възстановяват, въпреки че голяма част от тях може би идват от средни или малки трейдъри, които не търгуват непременно при по-тесни спредове.

„Бих очаквала продължителното нарастване на волатилността от началото на годината постепенно да ангажира някои от големите играчи обратно на пазара, тъй като ниските нива от декември и началото на януари бяха направили пазара недостатъчно интересен“, коментира Ейксън.

Ветле Лунде, старши анализатор на K33 Research, е съгласен, че пазарът е значително по-малко ликвиден в момента – както и че не всичко може да се припише на Alameda. Криптокредиторът Genesis Global Holdco LLC подаде документи за фалит през януари, ставайки поредната фирма, сринала се след FTX.

„Не е само Alameda обаче. Това е и резултатът от фалита на Genesis и придобитите загуби за други маркет мейкъри, свързани както с Genesis, така и с FTX“, отбелязва Лунде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още