IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесовъд: Отсечените дървета не са в района на деретата при бедствието в Карловско

Проверката ще установи има ли нарушения извън тези, направени през годините и отчетени на хартия, посочи проф. Иван Палигоров

10:41 | 08.09.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Отсечени дървета, подготвени за транспортиране, не са били оставени в района на деретата, като проверката ще установи има ли нарушения извън тези, направени през годините и отчетени на хартия. Така коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров дали има истина в сигналите, че причината за бедствието в трите карловски села е незаконен дърводобив.

„Водата има свойството да се събира в най-ниските места. Ако почвата под дърветата е подгизнала в деретата, когато дойде новата вода, тя ги отнася заедно с почвата под тях. Видяхме, че голяма част от дърветата в дворовете на хората са с корени", добави той. По думите му трябва да се установи дали само преовлажнената почва е причина за свличане заедно с водата.

Палигоров очаква да се проследят сигналите и данните за незаконни посегателства или неправилно извършена сеч. „Това, което местните и екоорганизации подават, трябва да бъде проверено щателно, за да се разбере дали има истина в сигналите, смята лесовъдът и се надява скоро да има новини след започналите проверки в гората над наводнените села в Карловско от служебния министър на земеделието Явор Гечев и на вътрешните работи Иван Демерджиев, от зам.-министър и експерти.

Той уточни, че има много начини за извършване на проверки за дейностите, които се извършват в горите, и обобщи данните от последните години.

"В района на трите села през последните шест години има установени 54 нарушения, които са проследени и установени. 21 от тях са, че дървесината се превозва незаконно или има недокументално издържани процедури. Останалите са дадени на прокурор, до момента продължават досъдебните производства. Общият обем на нарушенията на дървесина е 200 куб. метра – това е под 1% от обема на стоящата маса в района", изчисли Палигоров.

Лесовъдът посочи, че има 140-годишна политика на залесяване на южните склонове на Стара планина и така има какво да се сече там. Той е категоричен, че премахването на старите дървета, които представляват опасност, е наложително.

Съветникът на земеделския министър поясни също, че лесовъдите правят проверки на фирмите на всички етапи на дейността по изсичане на дърветата.

"Контрол се осъществява предварително. Лесовъдът проверява фирмата, която ще извършва сеч, той маркира насажденията, проверява по време на сечта и накрая дали е извършена по план", обясни процедурата Палигоров.

Има ли незаконна сеч в Стара планина? Спазва ли се изискването за сертификация в горски терен с наклон над 35 градуса да не се извършва сеч? Отговорите на тези въпроси ще получите, ако гледате видеоматериала.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Сякаш има някакво значение проверката. И да има и да няма незаконна сеч нито извършителите някой ще търси нито къщите на хората ще бъдат ремонтирани нито някакви практични мерки за в бъдеще ще бъдат взети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още