IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо технологичните гиганти унищожават милиони устройства, които могат да ползват отново?

Масова практика е хардуерът за съхранение на данни директно да се унищожава

18:14 | 23.10.22 г.
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg

През септември Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ глоби Morgan Stanley с 35 млн. долара за „удивителен“ провал в защитата на клиентските данни, след като изведените от експлоатация сървъри и хард дискове на банката бяха продадени, без информацията в тях да бъде правилно изтрита. Грешката е на неопитна компания, която банката е наела за целта. Това беше в допълнение към глоба от 60 млн. долара през 2020 г. и споразумение по колективен иск за 60 млн. долара, постигнато по-рано тази година. Част от хардуера, съдържащ банкови данни, в крайна сметка е бил продаден на търг онлайн.

Въпреки че инцидентът е свързан с невъзможност за изчистване на устройствата, преди да бъдат продадени, сега банката изисква всяко едно от устройствата ѝ за съхранение на данни да бъде унищожавано – по-голямата част на място. Този подход е широко разпространен.

Служител на Amazon Web Services, който е пожелал да остане анонимен, обяснява, че компанията изисква унищожаването на всяко едно устройство за съхранение на данни, след като то бъде сметнато за остаряло – обикновено след три до пет години употреба. „Ако оставим една [частица от данните] да се промъкне, губим доверието на нашите клиенти“, казва той. Amazon е отказала да коментира въпроса.

Източник, запознат с практиките на Microsoft, казва, че компанията унищожава всичко в своите над 200 центъра за данни Azure. Технологичният гигант казва, че „в момента раздробяваме всички [устройства за съхранение на данни], за да гарантираме, че поверителността на потребителските данни се поддържа напълно“.

Британското министерство на образованието, министерството на труда и пенсиите, полицията на Шотландия и тази на Северна Ирландия коментират пред Financial Times, че унищожават всички изведени от употреба устройства за данни. Полицията в Северна Ирландия твърди, че е унищожила 30 хил. единици оборудване, включително сървъри и хард дискове, през последните две години.

Някои държавни служби казват, че следват указанията на Националния център за киберсигурност, които препоръчват хардуерът да бъде физически унищожен. Въпреки това министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия твърди, че не прилага практиката за унищожение, а полицията в Лондон казва, че изтрива данните, когато е възможно.

През последните години операторите на центрове за данни станаха обект на критики заради огромната им консумация на енергия. През юли те бяха частично обвинени, когато беше установено, че електропреносната мрежа в западната чст на Лондон е изчерпала капацитета си за поддържане на нови домове, заплашвайки целите за жилищното строителство в столицата. Фокусът върху енергията оказва натиск върху компаниите да сменят системите си, когато на пазара излезе по-енергийно ефективно оборудване.

Но предвид факта, че още 700 центъра за данни ще бъдат изградени по света в следващите три години според Gartner, въпрос какво ще правят компаниите с милионите тонове оборудване стана по-вашен от всякога.

Последна актуализация: 18:17 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още