IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните служби в САЩ търсят 29 млрд. долара просрочени данъци от Microsoft

Технологичната компания заяви, че ще оспори искането на данъчната агенция, свързано с трансферното ценообразуване

09:39 | 12.10.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft е поискала искане за просрочени данъци в размер на 28,9 млрд. долара от Службата за вътрешни приходи на САЩ, с което един от най-големите корпоративни данъчни спорове ескалира, съобщава Financial Times.

Искането за допълнителни данъци, заедно с неустойки и лихви за забавено плащане, е най-новият обрат в случай, който отдавна е най-забележителното предизвикателство на често срещания формат на международно данъчно планиране, използван от много големи американски технологични компании за значително намаляване на данъците.

Софтуерната компания заяви в сряда, че е получила уведомления от данъчната служба, която иска да бъдат коригирани данъчните ѝ задължения за десетилетието между 2004-13 г. Агенцията разследва използването на трансферно ценообразуване от Microsoft – практика, която според критиците се ползва от компаниите, за да прехвърлят печалбата към държави с по-ниски данъци и така да сведат до минимум задълженията си.

Microsoft разкри преди повече от десетилетие, че произвежда и разпространява софтуера си в регионални центрове като Сингапур, Дъблин и Пуерто Рико, което ѝ позволява да насочва печалбата си, така че да намалява данъците си.

Много американски технологични компании отдавна разполагат интелектуалната си собственост в чужбина, използвайки това като аргумент, че тъй като част от разходите за създаване или поддръжка на най-ценните им активи е в друга държава, част от печалбата, свързана с технологията, трябва също да бъде призната там.

„Много големи мултинационални компании използват споделяне на разходи, защото то отразява глобалния характер на бизнеса им“, каза Microsoft тази седмица.

Microsoft заяви, че не е съгласна с последните искания на данъчната служба и „активно ще оспори“ твърденията „чрез административната служба за обжалване на IRS“, процес, който ще отнеме „няколко години“. Ако е необходимо, допълва компанията, тя ще продължи с оспорване пред съда. Освен това няма да заделя никакви допълнителни резерви, за да покрие данъчното искане.

Microsoft наскоро отмени някои от договорките, които ѝ позволяваха да съобщава за по-ниски данъци от години, отчасти стимулирана от промени в американското данъчно право, създадени, за да насърчат технологичните компании да върнат данъците си обратно в САЩ.

През 2019 г. американският апелативен съд застана на страната на Amazon в подобно дело за трансферно ценообразуване, заведено от данъчната служба. Делото разглеждаше дали Amazon е задала изкуствено ниска цена на интелектуалната си собствености, когато я прехвърлила на дъщерно дружество в Люксембург през 2005 г. Апелативният съд реши, че ходът на Amazon е оправдан съгласно правилата за трансферно ценообразуване по онова време, макар че биха били в нарушение съгласно приети през 2009 г. разпоредби.

Освен разследването по данъчните плащания за периода 2004-2013 г., Microsoft е одитирана от данъчната служба и за данъчните си декларации за периода 2014-2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Майкрософт поискала искане да плати още данъци?И го поискала от Американския НАП?Инвестор, според мен е крайно време да се замислите за внедряване на ChatGPT..Ще си спестите доста разходи и ще избегнете появяването на подобни нескопосани текстове в сайта ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още