IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco оценява шансовете за нова световна рецесия до 3-5 години на 60%

Светът преминава през рецесия средно веднъж на 6 години, като периодът се свива, когато световната задлъжнялост спада от високи нива

10:45 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Pimco оценява шансовете за нова световна рецесия до 3-5 години на 60%

Високите нива на задлъжнялост увеличават шансовете за световна рецесия през следващите 3 до 5 години до над 60%, обявиха от компанията Pacific Investment Management Co, която е най-голямото семейство облигационни фондове в света, цитирани от CNBC.

Световната икономика преминава през рецесия приблизително на всеки 6 години, като честотата на случване показва тенденция към свиване на този период в моменти, когато световната задлъжнялост намалява от високи нива, в сравнение с времената, когато се увеличава от ниски, се посочва в съобщение на Pimco, публикувано на официалния уебсайт на компанията.

„Като се има предвид, че последната световна рецесия бе преди 4 години, и когато към това се прибави фактът, че световната икономика е обременена с дългове в доста по-висока степен днес, отколкото бе тогава, смятаме, че в момента вероятността да преживеем поредна световна рецесия през следващите 3 до 5 години е над 60%“, обяснява в документа Саумил Парик, управляващ директор и портфолио мениджър в Pimco.

През 2012 г. съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт в САЩ достигна 101,6%, докато през предходната година ба 99,4%. В Япония, която е трета по големина икономика в света след САЩ и Китай, съотношението е даже над 200%.

„Вече по-скоро очакваме рецесията да се случи, отколкото да се размине, но не мисля, че сме стигнали до етапа от преди 10-20 години, когато имахме отделни ниши на растеж“, заяви Сани Хамид, директор на инвестиционното управление във Financial Alliance, визирайки съобщението на Pimco.

„Мисля, че Европа ще остане затънала в рецесията, докато САЩ ще се влачат с нисък ръст, докато развиващите се пазари напредват, особено азиатските“, добави той.

Според Pimco инвеститорите трябва да ограничат рисковите си експозиции с оглед на прогнозата за влошаваща се обстановка в световната икономика.

Парик изтъква, че макар американските акции и облигации да са скъпи, това не е масово състояние в световен мащаб, и че той предпочита пазарите на държавни облигации в Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Мексико и Бразилия. „По отношение на акциите принципно предпочитаме развиващите се пазари и особено китайските акции без тези на финансовите компании“, подчертава мениджърът.

През последните седмици активите на развиващите се пазари станаха обект на мащабна разпродажба заради нервността относно евентуален отлив на финансиране и желанието на инвеститорите да се настроят най-добре за свиването на монетарните стимули от страна на американския Федерален резерв, които през последните години помогнаха за увеличаването на ликвидността на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още