IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели и кой ще загуби от евентуалното поскъпване на юана?

Вътрешното потребление в Китай ще спечели от поскъпването на юана, защото ще направи по-евтини стоките на чуждестранните вносители

15:22 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой ще спечели и кой ще загуби от евентуалното поскъпване на юана?

Китайската централна банка изненада финансовите пазари с изявлението от този уикенд, че ще направи по-гъвкав курса на местната валута срещу кошница от валути, което се изтълкува до голяма степен като възможно плавно поскъпване на юана срещу щатския долар.

Съобщението даде силен тласък на борсовите индекси в Азия и Европа и склонността на инвеститорите към риск се засили, след като през последните седмици единствените данни бяха свързани с фискалната криза в Европа и с опасността няколко развити, но задлъжнели страни, да обявят неплатежоспособност.

Засега не са ясни конкретните стъпки за промяна на валутния режим на Китай, но ако юанът се преоцени, това вероятно ще стимулира търсенето на по-рискови активи.

Кой ще спечели?

Всяка чуждестранна компания, която печели повече в юани, ще спечели от поскъпването. Това означава, че всеки, който внася в Китай, ще получава по-големи приходи, докато компаниите, които произвеждат в Китай и изнасят това производство, вместо да го продават в страната, ще увеличат своите разходи.

Пазарни анализатори, цитирани от MarketWatch, очакват юанът да поскъпне с 3 до 5% през следващата година спрямо сегашните си нива спрямо щатския долар.

В световен мащаб това означава, че останалата част от стоките на други производители по света стават все по-конкурентни срещу китайските, а това ще увеличи приходите от износ на страните по целия свят.

Вътрешното потребление в Китай също ще спечели от поскъпването на юана, защото ще направи по-евтини стоките на чуждестранните вносители. Големите международни компании, които внасят в Китай, и особено производителите на суровини, може да спечелят най-много от промяната.

Китай е сред главните купувачи на редица суровини – желязо, мед, петрол, природен газ, въглища и др., а това означава, че страните, които изнасят тези суровини, ще спечелят от промяната. В това число влизат Австралия, Нова Зеландия и Канада, чиито валути може да поскъпнат.

Китайските компании, които внасят отвън повечето суровини, нужни за тяхното производство, също се очаква да заздравят своите пазарни позиции след промяната. Това включва компаниите, които предимно продават вносни стоки и услуги в Китай, в това число от технологичния, консултантския и индустриалния сектор.

Промяната в курса на юана може да увеличи още и чуждите инвестиции в сектора за търговия на дребно в страната.

Освен това китайските компании, които са емитирали дълг в долари, ще бъдат благоприятствани от промяната.

Кой ще пострада?

Компаниите и секторите, които зависят от китайски продукти, ще са губещи. На този етап обаче Китай произвежда малък брой стоки, които да не могат да се закупят от други страни. Сред тези, които вероятно ще пострадат, са големите вериги магазини, които разчитат на по-евтини китайски стоки, като Walmart например.

Китайските производители ще изгубят част от конкурентното си предимство с поскъпването на юана, но според Китайската централна банка това не е задължително да се случи. Те биха могли да компенсират поскъпването на валутата например чрез увеличение на фокуса върху местния пазар и потребители.

Този ход ще предотврати търговска война между Китай и САЩ, след като САЩ все по-ясно демонстрира, че губи търпение заради валутната политика на Китай, която дава несправедливо предимство на износа на страната.

В края на тази седмица това може да бъде една от най-дискутираните теми по време на срещата на Г-20 в Торонто.

Сред големите потърпевши от поскъпването на юана срещу долара могат да се окажат държавните ценни книжа на САЩ, защото валутните резерви на страната се увеличават по-бавно, което означава, че Китай ще ограничи и покупките си на американски държавен дълг.

Разбира се, засега няма конкретни мерки за поскъпване на юана и дебатът по тази тема ще продължи да бъде интензивен. Единственият въпрос, който остава, е дали промяната в курса на юана трябва да дойде преди или след като икономическото преструктуриране на Китай приключи и вътрешното потребление се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още