IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Структурният проблем на щатската икономика е в политическата система

Ключът към възстановяването е в изолиране на заможното малцинство, което е парализирало системата, коментира Нобеловият лауреат

14:14 | 04.05.12 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. <em>Снимка: david_shankbone, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. Снимка: david_shankbone, лиценз: CreativeCommons

Kонцентрацията на богатство в ръцете на най-заможните американци е достигнала нива, които нямат аналог от 1929 г., пише носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, в коментар за New York Times.

Когато коментирам този факт често ме питат дали това не означава, че настъпването на нова Голяма депресия е неизбежно.

Дали възходът на най-богатите 1% (или по скоро 0,01%) от американците е причина за „Малката депресия“, в която се намираме? Вероятно да. Неравенството е основна причина за депресията и високата безработица. Това е така, защото посрещнахме кризата със смесица от парализа и объркване, произтичащи от изкривяващия ефект на масивната концентрация на доходи в ръцете на малка група хора.

Ако нещо подобно на финансовата криза от 2008 г. се беше случило през, да речем, 1971 г.  - годината в която Ричард Никсън декларира: „Аз съм кейнсианец в икономическата политика“ - Вашингтон вероятно щеше да реагира доста адекватно.

Щяхме да сме свидетели на широк надпартиен консенсус за предприемането на решителни действия, както и за това какви точно да са те.

Това щеше да се случи тогава. Сега обаче политиката във Вашингтон се характеризира с остри партийни разпри и интелектуално объркване. Според мен, пише Кругман, те са плод на екстремното разминаване в доходите.

В публикувана наскоро книга конгресмените Томас Ман и Норман Орнстейн признаха истина, която до скоро беше табу.

Те изтъкват, че политическата парализа в страната до голяма степен е причинена от трансформацията на Републиканската партия в екстремистка сила, която „не приема легитимността на факта, че е в политическа опозиция“. Не може да има сътрудничество в името на националния интерес, когато едната страна не прави разлика между националния интерес и своите собствени партийни приоритети.

Как се стигна до тук?

Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
sniper
преди 11 години
Аз не говоря за революции а за политически и кономически промени, които така или иначе ще се случат. Защото не може до безкрайност да продължи това съсредоточаване на богтство в едно нищожно малцинство докато цялото общество постоянно обеднява, губи елементарни социални права и милиони хора остават без препитание. Сигурен съм че не мислиш че тези милярдери са милиони пъти по умни или работливи от средностатистическия гражданин че да притежват милиони пъти по-голями състояния. Съгласен съм с теб че тези които работят повече и създават иновации трябва да получават и по високи доходи, но трябва да има граница. Примерно 10,20 или 30 пъти спрямо средната заплата, но мильони пъти - това е абсурдно и напълно незаслужено. Да не говорим че в момента най-големи пари правят банкерите и финансистите. Те не са нито най-работливите нито най-умните. Те просто са едни безкрайно алчни спекуланти, които паразитират върху цялото общество. А най-лошото е че държавите в сегашния си вид защитават именно тях а не обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Само някой да не се заблуждава, че републиканците са "партията на богатите", а демократите - "на работещите". Няма такова нещо. Отдавна и двете партии обслужват "богатите". Разликата е, че, идеологически, републиканците са за по-малко държава, а демократите - за повече. Ето да видим, кой (кои богати) има интерес от по-социална държава. Тези които могат по-успешно да я цицат, естествено - демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bubblehead
преди 11 години
Кръгман е изкличителен интелект и с това изказване че републиканската партия не е нормална партия ми се вдига в очите още. Републиканците са екстремисти и не приемат далог и плурализъм в обществото независимо че конкретно техния дневен ред върши работа само на 1% от обществото . Проблема обаче е в демократите защото те са безгръбначни и точно това е причината след поредица от техни отстъпки цялата политическа сцена днес да е безвъзвратно залитнала на дясно така че демократа Клинтън изглежда по-десен от републиканеца Никсън, който е предложил пръв на висок глас универсално месицинско осигуряване, което не посмя дори и Обама , които инак избрахме да поправи медицината ... Това че демоктратите са безгръбначни може и да е добро защото ако и те бяха същите екстремисти изхода е гражданска война, а социалната тъкан на американското общество е толкова повредена че не е да не се намерят войници за двете страни на тая война... както казва нашия народ "всяко зло за добро" ( а американеца казва "няма добро дело да оснане ненаказано") само има да видим как точно свършва тая където републиканците беснеят и настъпват а демократите отстъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не опира въпроса до социална държава! Солидарност , комуни, и прочие са провали! Шанс за креативните, добро заплащане за работливите и всеки с индивидуални партиди за всяко едно "социално обгрижване". И както сега са лумпенизирани обществата, не я виждам да стане тази. Надежда има само сегашните "ненаяли се"/пък имат само по една дупка отгоре и долу/ да бъдат сменени от "по-малко алчни" . Пък и хората да осъзнаят, че има и Вселена, могат да се развиват разни програми, които ще дадат доста "хляб" и бъдещи възможности.....С революции - ТЦ. Макар да я има "революционната ситуация", ...тия отгоре не могат, тия отдолу не искат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
eldred
преди 11 години
*** който както обикновено говори не като икономист, а като политик. Той не говори за икономика, а коя политическа партия е лошата и коя добрата. В предизборния щаб на Обама трябва да го вземат на заплата на пълен работен ден и всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
sniper
преди 11 години
Кругман е абсолютно прав. Това е истинския проблем не само на САЩ,но и на Европа и най-вече на България. Но дали обществата в тези страни ще имат силата да отхвърлят паразитизма на олигархията, която ги задушава и да създадат едни по-справедливи и социални държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
Моля, при непригодно за "Незлатни пари" държавно финансово управление за хипотетичен пример за полезна политическа дейност.Дори при 100 % поддръжка, никой политик не може да постигне успех, защото колкото повече подпомага стопанския живот толкова повече (поради непълноценното финансово управление) се развиват диспропорции.При съвременните стопански условия, дори теоретично не е възможно полезно обществено управление, защото политиците са жертви на финансова грешка и колкото повече работят толкова по-голям е техния неуспех.Предпоставката за сигурен провал е пренебрежение на качества на Незлатни пари.Заради държавния финансов недъг, при реализиране на по-много добавена стойност се създават по-уголемени диспропорции, които развиват по-силна криза със завишени болезнени щети за участници в стопански живот.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното обществено развитие е възможно само при финансово управление, което е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още