IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в нивото на заетост между бедни и богати в САЩ се увеличава

Безработицата сред най-бедните семейства надхвърля 20%, каквото е било общото ниво на безработица по време на Голямата депресия

17:18 | 29.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За първите седем месеца на 2013 г. заетостта за богатите домакинства е 73,5%, а тази при бедните домакинства &ndash; 33,8%. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

За първите седем месеца на 2013 г. заетостта за богатите домакинства е 73,5%, а тази при бедните домакинства – 33,8%. Снимка: Ройтерс

Разликата в нивото на заетост между най-богатите и най-бедните американски домакинства се увеличи до най-високите си нива откакто властите за пръв път започнаха да следят промените преди десет години. Това показва анализ на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, предава агенция Асошиейтед Прес, цитирана от Yahoo Finance.

Нивото на безработица за най-бедните семейства (тези, които печелят 20 хил. долара годишно) се увеличи до 21%, достигайки общото ниво на безработица по време на Голямата депресия през 30-те години на XX век.

Безработицата при американските домакинства с доход над 150 хил. долара на година е 3,2% - ниво, което икономистите описват като състояние на пълна заетост.

В същото време работниците от средната класа са принудени все повече да извършват нископлатен труд. В замяна повечето от тях изтласкват по-нискоквалифицираните работници, по-нископлатените, които остават без работа или които преминават на непълен работен ден, от пазара на труда.

„Една част от американците са в депресия, докато другата е в състояние на пълна заетост“, коментира данните директорът на Центъра за изследване на пазара на труда в Northeastern University Андрю Съм.

Констатациите следват обявените данни за работните места от този месец, които показват рязък спад в дела на американците, работещи или търсещи работа.

Докато връзката между доходи и безработица може би е очевидна, данните сочат как тази връзка допринесе за намаляването на броя на средната класа, която традиционно е считана за силната страна на американската икономика.

Поглеждайки коефициента на заетост, който се счита за измерител на пазара на труда, несъответствието в нивото на заетост между богати и бедни домакинства остава на най-високото си равнище от повече от десетилетие.

За първите седем месеца на 2013 г. заетостта за богатите домакинства е 73,5%, а тази при бедните домакинства – 33,8%. Разликата е 39,7%, като се доближава до нивата в годините на рецесията след финансовата криза през 2008 г. За сравнение – разликата в заетостта през 2005 г. бе 36,4%. Тогава бе пикът на имотния балон.

Миналата година средният период, през който хората са били без работа, е бил 39,5 седмици – най-високото ниво от Втората световна война досега. Въпреки че продължителността се сви до 36,5 седмици за периода януари-юли 2013 г., цифрата си остава рекордна.

Икономистите наричат това „crowding out“ - изтласкване от пазара на труда. Домино ефект, който изтласква нископлатените работници, и сваля показателя за медианния доход и допринася за увеличаване на неравенството. Повечето работни позиции със средна сложност бяха закрити заради глобализацията и автоматизацията.

Скорошният растеж при нископлатените позиции в САЩ не се прояви достатъчно бързо, за да компенсира изместването на работниците в долния слой на доходите. Нископлатените работници вече са по-мъдри и по-образовани от преди, като расте делът на тези завършили колеж.

Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още