IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Имат ли жените правомощия да допринесат за глобалния растеж и просперитет?

Правната, регулаторната и социалната дискриминация срещу жените в много страни са пречки пред реазлизацията им на пазара на труда

08:35 | 25.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="text-align: justify;">Първата жена директор на Международния валутен фонд - Кристин Лагард.&nbsp;</span><em style="text-align: justify;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Първата жена директор на Международния валутен фонд - Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Кое стои в основата на продължаващото неравенство? Правната, регулаторната и социалната дискриминация срещу жените в много страни все още представляват пречки пред тях за намирането на добре платена работа във формалния сектор. В резултат жените доминират в неформалната икономика, където работата често е краткосрочна, а заплащането е ниско. Като допълнение – данъчните системи и социалните програми в много страни са конструирани по начини, които обезкуражават жените в търсенето на работа.

Към всичко това правителствените политики спрямо данъците и разходите, също както и регулациите на пазара на труда, трябва да бъдат реформирани с цел увеличаване заетостта сред жените. Например, облагането на индивидуалния доход вместо семейния, пределната данъчна ставка на който е по-висока за втория работещ член на домакинството, ще окуражи жените да си търсят работа.

Обвързването на социалните придобивки с участието в пазара на труда, с обучението или с активните програми на пазара на труда също могат да помогнат (стига да са достъпни) за по-добро отглеждане на децата и ще създадат повече възможности за бащинство и отпуск по майчинство. Например, в Бразилия за последните 20 години делът на жените в състава на работната сила се покачи значително – от 45% до около 60% - и това благодарение на политиките в подкрепа на семейството.

Това са само няколко предложения. Има още какво да се направи. Жените извличат ползи, когато са налице гъвкави условия на труд и когато изискванията за работа на непълен и пълен работен ден са занижени. Показателен пример за това е Холандия. В развиващите се страни достъпът до вода и по-добрите системи за транспорт в селските райони могат да помогнат на жените да управляват по-добре своето време. Притежаването на равни права на собственост и наследствени права могат да увеличат достъпа на жените до кредити и да са фактор за по-добрата осведоменост относно правата им с цел намаляване на дискриминацията. 

Някои от тези стъпки вече бяха направени през последните години, но е време да се даде по-сериозен тласък на процеса. Притискаме политиците да предприемат действия и да внедрят политики, с които да премахнат препятствията пред участието на жените в работната сила.

"Ние, от МВФ, ще дадем своя принос чрез разширяване на обхвата на нашия анализ за икономическите ефекти от неравенството между половете и ще работим с държавите-членки на Фонда, за да създадем възможност на жените да допринасят пълноценно за глобалния икономически растеж и просперитет", коментира Лагард.

"Особено сега, когато в голяма част от света перспективите пред растежа са мрачни, то политиките за насърчаване на заетостта сред жените със сигурност може да помогнат. Жените са готови, имат желание за работа и са способни да работят“, дава думата си директорът на МВФ Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още