IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпението на Меркел към Путин се изчерпва

Германският канцлер се опита да покаже на Путин колко важно за нея е случващото се с Алексей Навални, но върху руския президент това изглежда нямаше ефект

11:03 | 26.08.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато руският опозиционен лидер Алексей Навални лежи само на няколко минути път от офиса ѝ в Берлин, германският канцлер Ангела Меркел постепенно е започнала да губи търпение към руския президент Владимир Путин, посочва Bloomberg в свой анализ.

Но също така Меркел не знае какво да прави. Тя е подразнена от това, че държавният глава не е показал гъвкавост, посочват двама запознати с нейните позиции източници, пожелали анонимност. За Путин Меркел е връзката със Запада, която предпочита да подбира внимателно езика си.

Израснала в Източна Германия и говореща руски, Меркел се опитва да засили позициите си, за да отвори канал за комуникация с Путин – бивш агент на КГБ, работил в Дрезден преди падането на Берлинската стена през 1989 г.

Но тонът ѝ се промени. По-малко от два часа, след като лекарите в Берлин установиха, че Навални по всяка вероятност е бил отровен, Меркел поиска от Путин пълно и незабавно разследване на събитията.

Скоростта, с която тя е реагирала, посочват източниците, е целяла да изпрати сигнал към Кремъл за това колко сериозно Меркел гледа на въпроса. Той е и на първо място в списъка с причини за германско недоволство, включително убийство посред бял ден в берлински парк миналото лято и кибератака срещу Бундестага от 2015 г.

Ограничено влияние

Но каквото и влияние да е имала Меркел, то изглежда до голяма степен се е изпарило. Колкото и да осъжда анекисрането на Кримския полуостров, това не промени случващото се там, въпреки че Путин бе изключен от Г-8.

Полиция охранява болницата в Берлин, където лекуват Алексей Навални. Снимка: Bloomberg L.P.

И с ангажимента на американския президент Доналд Тръмп с предизборната кампания в САЩ и идването към своя край на управлението на Меркел следващата година, Путин може все по-смело да започне да действа без страх от последствия.

Процесът вече е започнал, говорителят на Кремъл с лекота отхвърли искането на Берлин за разследване с довода, че от такова няма нужда, тъй като тепърва трябва да се установи дали Навални в действителност е бил отровен. Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин пък дори предположи, че цялата случка с опозиционера може да е „провокация на Германия и други членки на ЕС, целяща да създаде още обвинения“ срещу Москва.

Отслабване на влиянието

Винаги ще се връщаме към един и същи въпрос за това какво е необходимо, за да се промени геополитическото уравнение в света. Гражданското недоволство срещу Кремъл в Далечния изток в Русия и бунтове срещу подкрепяния от Путин белоруски лидер Александър Лущашенко може да се окажат някои от необходимите промени.

Според Андрей Кортунов, директор на основания от Кремъл Руски съвет за международни отношения, отравянето на известна опозиционна фигура може да се възприеме от Запада като „знак, че Путин губи контрол върху ситуацията“.

Но ако напрежението достигне своя връх, проекти като „Северен поток-2“, който правителството на Меркел защитава въпреки яростните критики от САЩ и самия ЕС, може да се окажат изложени на риск.

„Това може да промени баланса в ЕС и германците да се окажат принудени да правят отстъпки“, смята Кортунов.

Липса на вяра

Доверието между Меркел и Путин се намира на историческо дъно, а отношенията им продължават да се влошават, откакто Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и заради подкрепата на страната за сепаратистите в Донбас.

През май пък Меркел определи предполагаемото руско участие в кибератаката срещу Бундестага от 2015 г. като „възмутително“. Междувременно германската прокуратура повдигна обвинения за смъртта на грузинския гражданин, който бе убит посред бял ден миналия август. Според обвинението зад убийството стоят руски държавни представители.

Случаят бе фокус на последната среща между Меркел и Путин по време на среща, посветена на ситуацията в Украйна в Париж. Тогава Меркел отново повтори призива си за правна подкрепа от Русия в решаването на казуса и Путин се съгласи. Но, както посочиха германски държавни представители, такава помощ нито е била получена, нито се очаква в скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 7
Зеления
преди 3 години
T.e. Индия я изключваме щото е друг самолет, нищо че разправяш че е същия. Останалите държави имат въздушно пространство да се завърти хвърчило и са наши хора, които трябва да си плащат - къде са съюзниците от Нато - Франс, Англия, Австралия, Израел, Германия, Турция и целия цивилизован свят. Към момента фабриката не произвежда самолети, а ти си разправяй че бачлали. Много е различен самолета, кокпита е различен нищо че носи същото име... Що тогава големите от НАТО не го купуват.Кажи сега колко струва един F35 и на нас колко ни струва F16? На каквото и уиски хващам бас че амариканската армия щяла да се преоборудва с F16 Block 72!!! Не харесвам руснаците, просто пишеш тъпотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
Лозунгите, които вдигаш за непобедимата руска армия и безаналоговото руско оръжие са крайно смехотворни. Не е лошо малко да се ограмотиш, за да не се излагаш по такъв елементарен начин. Виж първо какво се случи на форума "Армия-2020" и колосалния резил за руския ВПК - от 16 опита за стрелба на новата безаналогова ракета "Рефлекс" с танк Т-80Б и Т-90 само осем опита бяха успешни. Тоя резил го има в YouTube, можеш и сам да го видиш. В Либия всички тези "уникални" Панцер, Красуха и Бук бяха превърнати във вторични суровини от турските дронове. Цяло десетилетие разработват "уникалния" СУ-50 ПАКФА, а имат само един произведен за армията си. А, и между другото, първия произведен падна в тайгата при първия си полет. Още нямат и двигател за него. Дори Индия се отказа от съвместна дейност с концерна СУХОЙ, защото разбраха за каква скраб става въпрос. Спри да се излагаш по толкова елементарен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
пхахаха ... не е нужно да ни информираш какво дъвчеш ... преполага се ...България 8 , евентуално след петилетка още 8 за попълване на ескадрила ...и освен това ...мароко 25словакия 14бахрейн 16тайвайн 66индия 144 ... като там ще ги досглобяват и са го кръстили по политически причини Ф21+ напреднали преговори в чили и индонезия ... :)))+ хамериканската армия обмисля замяната на Ф15 с новите Ф16блок72----------------зеления ,не всеки може да си позволи Ф35 ... който не може , си купува Ф16 . какво от голф 1 има в новия голф 7 ... а ?! в този Ф16блок70 няма нищо от онзи ф16 от 1976 , даже и силуета е променен вече ... топ авионика , топ двигател , топ радарни системи , топ въоръжение ... :))) ... неадекватно е да напишеш , че купуваме самолет от 1976 ... :))) ... това , че поточната линия не е довършена не значи , че не се произвеждат различни компоненти от поръчаните самолети . напротив ... до края на тази година , ако вирусът не спъне много нещата , вероятно ще лети първият от този модел . с обикновен ритъм на поръчки ще произвеждат по 3 на месец , с пълно натоварване и около 400 човека предполагат , че ще произвеждат по 4 на месец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Пак маса коментари за колко са добри/лоши руснаците :-) Българи сме, а ни е на сърце благо/неблаго за Русия. Не е ли време да започнем да гледаме в собствения си двор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
Зеления
преди 3 години
The order is expected by the U.S. Department of Defense to reach completion by Jan. 31, 2027.Има чертежи - даже са отпреди 50 години. Получаваме самолет за първи път произведен през 1976 с малки подобрения, като цялостната сделка ще завърши след 7 години. Ако произвеждаха по 4 на месец, защо не ги доставят след няколко месеца? Колко самолета казваш, че са произвели? Ако можеш да четеш по надолу, сега е направена линията. Само виж кои държави са поръчали този самолет и ще ти стане ясно, колко е успешна сделката.А иначе линията дали е стартирала?Lockheed Martin hosted a ceremony April 23 to celebrate its new F-16 production line in Greenville, South Carolina. F-16 tooling and equipment previously in Fort Worth, Texas, has since been installed in a newly-refurbished hangar in Greenville, where the company will begin manufacturing F-16 Block 70 aircraft later this year.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
дрисъкк , няма по света по гламави от нас да шарят кеш за тия стари *** , ибрикчиия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
на метлата дръжката ... бре теб верно те влече здраво към левият тротоар ... много аграрно изпълнение , гугълни си сeксшоп , има си специална секция за твоите интереси , па поръчай си нещо , влез в XXI век , стига с тези дворни изпълнения ... :)))за ф16-ките ... във фабриката в грийнвил не знаят , че нямат чертежи , не са те питали преполагам , сглобяват първите вече , прави сметка 250 човека работят в хангарите и произвеждат по 48 изтребителя на година ... :))) ... имат поръчки за 10 години напред от този модел ... докато в матушката се произвеждат от военните им комплекси в които работят хиляди хора колосалните 8-10 броя изтребители на година ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"... според теб нормално ли е да ни таковат с най-скъпият газ в цяла източна европа , и то десетки години подред само защото са в господстващо положение..."това е положението , *** ...който иска да седи на два стола , сяда на метлата на дръжката . сега ше плащаме кеш за самолети които още на са начертани , а също и ще плащаме скъп газ ... внимание и от двете страни , ти поне не моеш се оплака ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
германски пари са вложени като мостово кредитиране , а не като собственост , инвестицията си е на газпром ... :))) ... доколкото ми е известно 10млрд. кубика остават в германия другото за реекспорт ... та колко точно на тях им трябва този газопровод не мога да преценя . а това за зеленият водород дето ще рукне от рассията , и ти не го верваш . я посочи един-два проекта за зелен водород в рассия ?! те наскоро започнаха да строят първите си вятърни централи , наскоро откриха първата плуваща фотоволтаична централа за колосалните няколко десетки киловата , ама имали проект за стотина мегавата ... айде малко да дръпнат в зелената религия и тогава да говорят как ще произвеждат зелен водород , па чак и ще го изнасят . ако искаш да видиш проект за зелен водород виж на любимците ти шел в холандия , как са го конструирали ... виж онези сладури в австралия и японците какво правят ... виж италианците как го правят ... датчани , норвежци , шведи ... там е разковничето ... от рассияните ще има да чакаш ... :)))една интересна идея за улавяне на СО2 ми беше попаднала , ама утече некъде по кабела ... знам , че си фен на новите технологии и си иновативно настроен ... :)))против руссияните нямам нищо лично , да се държат прилично и да става търговия , като нещът прав им път ... според теб нормално ли е да ни таковат с най-скъпият газ в цяла източна европа , и то десетки години подред само защото са в господстващо положение ... айде у лево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
dakl
преди 3 години
И какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още