IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Байдън напомня по мащаби космическата програма на Кенеди

Общо 580 млрд. долара ще отидат за укрепване на американското производство, докато други 620 млрд. долара ще бъдат инжектирани в транспортния сектор

17:38 | 31.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg Finance LP</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg Finance LP

Основен недостатък в инфраструктурния план е справянето с неравенството и разширяването на помощта за сегменти от обществото, които са били пренебрегвани от предишните администрации. Например, в допълнение към модернизирането на „десетте икономически най-значими мостове в страната, които се нуждаят от реконструкция“, се предвиждат и 20 млрд. долара за нова програма, която ще „свърже отново“ кварталите, загърбени от досегашните инвестиции. В същото време ще бъдат подменени и всички оловни тръби, за да се подобри качеството на питейната вода.

Друга ключова тема, която планът засяга, е засилването на конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай. Стратегията предвижда 50 млрд. долара, който ще бъдат предназначени за стимулиране на местното производство на полупроводници, и още 40 млрд. долара за подобряване на капацитета на изследователските центрове в цялата страна.

Изменението на климата също попада сред основните цели на плана. Предложеното финансиране за транспорта ще влее 174 млрд. долара в разработването на електрически превозни средства, включително данъчни отстъпки при закупуването на американски екологични автомобили. 

Републиканският фактор

Въпреки че инфраструктурата традиционно се разглежда като двупартийно начинание, републиканците предупреждават, че не подкрепят фокуса към възобновяемата енергия в подхода на администрацията. Лидерът на републиканците на Сената Мич Макконъл също заяви, че неговата партия няма да гласува за увеличаване на данъците.

Служителите на администрацията заявиха, че Байдън е отворен за разговори с членовете на Конгреса без значение от партийната принадлежност относно това какви разпоредби трябва да бъдат включени в окончателния пакет и как да бъдат финансирани.

Но плановете на Байдън не се нуждаят непременно от републиканска подкрепа, за да се превърнат в закон. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и говорителят на мнозинството в Камарата на представителите Нанси Пелоси биха могли да изберат да съчетаят много от предложенията на президента в един или повече законопроекти за съгласуване на бюджета.

Пакетът за инфраструктурата не включва нито едно от предложените увеличения на данъците за физическите лица, за които Байдън говори в своята кандидатпрезидентска кампанията. Това не е случайно, споделя служител на администрацията, тъй като поддръжниците на стратегията в Белия дом вярват, че реформата на корпоративното данъчно облагане трябва да покрие разходите за инфраструктурата и за увеличаване привлекателността на САЩ като място за правене на бизнес.

Потенциално наследство

Данъчните експерти и законодатели очакват администрацията да се опита да повиши данъците за богатите и техните активи във втория пакет, който ще бъде представен по-късно тази пролет.

Ако Байдън успее да предаде по-голямата част от пакетите, които въвежда, това може да го постави рамо до рамо в исторически план с президентите Линдън Джонсън и Франклин Рузвелт, които извършват мащабни промени чрез закони за гражданските права и социалното осигуряване.

„Това наистина е трансформационно по начин, който не сме виждали от времето на Великото общество (поредица от вътрешнодържавни програми в САЩ, обявени от Линдън Джонсън през 60-те години на миналия век – бел. ред.)“, коментира Дийн Бейкър, старши икономист в Центъра за икономически и политически изследвания. „Подобно на много хора, аз подцених Джо Байдън. Той винаги оставаше на заден план - както се случва с вицепрезидентите – но винаги в центъра на партията в политическо отношение. И той беше несръчен. Това видяхме и затова го подцених. Но не мога да оспоря това, което направи, откакто встъпи в длъжност", добавя Бейкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Спокойно колега, сега на Марс ще кацнат да се разходят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 3 години
На мен пък ми прилича на изхарчени 3 долара за ефект 1, а накрая още по-голям дълг. Приели са, че няма да изплуват и сега барем да си подредят държавата,че Китай отдавна ги е издухал като инфраструктура. Имат принтери печатят, прибират стоки и услуги, а накрая ами рестарт, но си остават с инфрастркуктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Планът на Байдън напомня по мащаби космическата програма на Кенеди "Хахахаха ... ако и тоя план завърши с кулминационно ходене до луната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още