IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна далеч не е конфликт от 20-и век

Днешната свързаност между държавите засилва въоръжените сблъсъци, а не ги замества

18:44 | 08.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво означава всичко това за днешните войни? Като начало, по-малко предвидими резултати. Частните мрежи могат да засилят държавната мощ, но също така могат да я прекъснат, когато им е удобно. Помислете как платформите на технологичните гиганти избирателно потискат руската дезинформация, но и не затварят мрежите си в Русия – както много законодатели поискаха от тях.

Мрежовият ефект също така може да бъде трудно да се върне обратно в бутилката. Отмяната на санкциите винаги отнема много време, но може да бъде още по-трудно да се реинтегрира Русия в силно свързана глобална система, след като веднъж я е напуснала.

Сложността на мрежата увеличава нестабилността. С разгръщането на финансовите последици от руските санкции може да видим проблеми с платежния баланс, водещи до неочаквани смущения на изненадващи места. Помислете за риск на контрагента при петродоларите или евродоларите, и за смущенията, които се случват не само на пазарите на суровини, но и във веригите за доставки (някои автомобилни заводи в Европа затвориха миналата седмица, защото не можеха да получат украински части).

Безпрецедентната мрежова свързаност между публичния и частния сектор също така ще доведе до дълга „опашка“ от риск и печалба. Китайският юан може да се възползва от известна дедоларизация, например. Но плановете на Пекин да изгради евразийска железопътна мрежа през Русия вече не изглеждат толкова жизнеспособни.

Много хора определиха войната в Украйна като конфликт в стил 20-и век. Далеч не е така. Макар политиката на великите сили със сигурност да е на преден план, театрите и инструментите на войната са се развили. Глобализираните пазари, при цялата си „ефективност“, трябваше да направят конфликтите по-малко вероятни или поне по-малко въздействащи. Може да се твърди, имайки предвид, че Русия ще излезе от войната в Украйна вероятно като глобален парий и възможно като васална държава на Китай, че това вече се случва.

Но цялата идея, че страните с McDonald's никога не воюват помежду си, спря да работи по времето, когато Югославия се разпадна и НАТО бомбардира Сърбия. Със сигурност разпространението на американската верига за бързо хранене не предотврати влошаването на отношенията между Запада и Русия или Китай.

Междувременно войната в Украйна ни показва, че взаимосвързаността работи по много различни начини. Може да увеличи силата (както направиха единните глобални санкции). Тя може да усили или намали крехкостта (енергийните пазари илюстрират и двете). Но жизненоважната взаимозависимост няма да намали конфликта. Страхувам се, че войната е просто част от човешката природа. Резултатите от влизането в битка обаче може да са станали по-непредвидими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
До като има хора, ще има и войни. Както се казваше в Терминатора-Джъджмънт дей е неизбежен- такави ни е природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още