Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Академия

Покажи, не разказвай!

Включването на доказателствата прави нашите статии достоверни, а изключването на неточни прилагателни ги прави завладяващи

Покажи, не разказвай!

Снимка: Unsplash.com

„Покажи, не разказвай!“ е просто правило за добро писане. То изисква журналистите да разчитат на факти, цитати и примери, а не на характеристики и модификатори, за да убеждават читателите и слушателите, че са били на мястото на събитието и знаят, че това, за което пишат, е вярно. А ако не са били там, то поне техните източници са били. Именно затова и главният  редактор на Investor.bg Бойчо Попов избра тази тема за шестата си лекция като част от втория сезон на "Академия за финансови анализатори". 

Още по темата

„Нека фактите предоставят доказателствата за тезата ни. Включването на доказателствата прави нашите статии достоверни. Историята в статията ни или репортажа ни е непълна и не заслужава доверие, ако включва неподкрепени твърдения. Избягвайте изказвания, които са заредени с твърдения: щедро компенсирани, изключително успешни, силно подценявани. Най-добрите репортери събират подробности, цитати и коментари и след това оставят читателите да решат кой е прав, крив, виновен или невинен“, каза Попов.

Същото, по думите му, важи и за прилагателните, които са неточни: силни продажби, стабилна икономика, голямо рали, слабо търсене и стабилни темпове. Какво означава силни продажби? Дали това е 20% увеличение на продажбите? 50 процента? 75 процента? Силна ли е икономиката, когато брутният вътрешен продукт расте с 2 процента? Или с 4 процента? Или пък с 6 процента?

Попов цитира и популярно сред журналистите изказване на Марк Твен към млад кореспондент: „Когато успеете да хванете прилагателно, убийте го!“. 

Още по темата

Главният редактор изброи и правилата за добро писане, обобщени от Джордж Оруел в неговото есе „Политика и английски език“ от 1946 г.

1. Никога не използвайте метафора, сравнение или друга част на речта, която сте свикнали да виждате в печатните издания.

2. Никога не използвайте дълга дума там, където и кратка ще свърши работа.

3. Ако е възможно да премахнете дадена дума, премахнете я.

4. Никога не използвайте страдателен залог, когато може да използвате деятелен.

5. Никога не използвайте израз от чужд език, научен термин или жаргонна дума, ако се сещате за обикновена дума от всекидневието.

6. По-скоро нарушете което и да е от тези правила, отколкото да кажете нещо съвсем недодялано.

Тези правила изглеждат елементарни, а и са такива. Но изискват дълбока промяна в начина на мислене на всеки, който е отраснал и привикнал да пише в стила, който сега е на мода, каза още Попов.

Цялата лекция вижте във видеото. 

 

 
По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
khao до: khao
преди 3 месеца
2
 
2
 
5
khao до: khao
преди 3 месеца
2
 
2
 
4
khao до: khao
преди 3 месеца
1
 
15
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ще умра от смЕх... тръгнали да учат, а всяка втора статия е със заглавие въпросително изречемие... цензура и самоцензура всеки ден... както отбеляза колегата по долу нито дума за Дебелия, за оня от сараите... цвнзурирани са трибуквеното име на една варненса групировка, на една фалирала банка и на една пред фалит... айде сега разказвайте... 112 място, юyрвите ни са на по горно място от вас...... националния ни по футбол е по нагоре от вас.. и май по тежка обида не мога да ви кажа :):):)
2
 
16
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Бойчо академика, ще падна от смях :)Бойче, научи журналистиката първо, а? Освен цензура друго не можете.

Още от