IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията ще промени пазара на бизнес имоти в Европа?

Очаква се задълбочаване на различията между първостепенни и второстепенни активи и пазари

20:00 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпросът не е дали бизнес имотите в Европа ще бъдат засегнати от Covid-19, а колко сериозно и за колко дълго. Анализаторската компания Scope обаче не очаква срив на пазара, какъвто имаше след глобалната финансова криза, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Преоценките на риска и социалните въздействия ще ускорят структурните промени, въпреки че последствията вероятно ще са различни за различните пазари и активи“, казва Флорент Алберт, асоцииран директор на структурирания финансов екип на Scope Ratings и съавтор на доклада за въздействието на коронакризата върху пазара на бизнес имоти в Европа.

„Разликата между първостепенните и второстепенните активи и пазари ще се задълбочи и инвеститорите ще се съсредоточат повече върху активите на първостепенните пазари. Повишаването на качеството на инвеститорите ще доведе до преоценка на стойността на бизнес имотите и свързания с тях дълг“, допълва Алберт.

В краткосрочен план ще се извърши диференциация между типове активи в секторите с най-голямо въздействие на социалното дистанциране и международните клиенти.

„Отвъд 2020 г. структурните тенденции ще ускорят прекрояването на сектора на бизнес имотите“, казва Адам Плайнер, старши анализатор в Scope и съавтор на доклада.

Според него офисите са засегнати в най-голяма степен заради масовото въвеждане на отдалечена работа от дома.

Същевременно перспективите пред логистичния сегмент, жилищата и имотите в здравния сектор са добри, защото към тях се пренасочват все по-големи обеми капитал. Хотелите ще трябва да се адаптират към новите тенденции, което ще отнеме няколко години.

Продължително възстановяване се очаква и на сегмента за студентско настаняване предвид въведеното дистанционно обучение на много места.

Повечето несъществени бизнеси са изправени пред внезапно и безпрецедентно спиране на дейността, което ги изправя пред ликвидна криза. Повечето засегнати или опортюнистични наематели частично или напълно са спрели да плащат наем заради форсмажорни обстоятелства. Наемодателите не само ще трябва да направят отсрочки, но и ще изгубят приходи от наеми, ако не покажат гъвкавост. Тогава загубите им ще са още по-големи.

Някои наемодатели са добър пример. Дори при пълна заетост те намаляват наемите, което намалява приходите им, но намаляват и разходите, включително и чрез временни съкращения на персонал, отлагане на капиталовите разходи и изтегляне на ликвидни линии, за да изпълняват плащанията си по дълга.

Кредиторите на бизнес имотите в момента са в позиция на изчакване, подчертава се в доклада на компанията. Понастоящем се изпълняват само сделки, договорени преди кризата. Кредиторите активно преглеждат балансите си и преоценяват кредитния риск и портфейлите си. Затова се очаква по-сложен процес по рефинансиране на кредитополучателите, чийто падеж по дълговете наближава.

„Кредиторите се съсредоточават върху области, които не бяха в центъра на вниманието напоследък, като риск от ликвидна криза, рискове, свързани с контрагента, профил на наемателите. Основният анализ, насочен към паричните потоци, ще бъде крайъгълен камък на инвестициите в търговски недвижими имоти в близко бъдеще“, коментира Флорент Алберт.

Scope очаква, че това ще задълбочи диференциацията между основните и второстепенните активи и пазари, т.е. ще има сериозни различия в доходността и условията на рефинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още