IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на нови индустриални имоти в София достигна 10-годишен връх

Ритейл парковете остават във фокуса на инвеститорите в търговски площи у нас

16:08 | 10.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dan Brouillette/Bloomberg

Пазарът на индустриални имоти в София се е върнал на нивата си на активност отпреди пандемията с усвоени 231 565 хил. кв. м, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Пазарът на търговски площи в столицата също плавно се връща към показателите отпреди кризата след първоначалната стагнация.

Само през последното тримесечие в София са наети или въведени в експлоатация за собствено ползване над 53 хил. кв. м производствени и логистични площи. В същото време предлагането през цялата 2021 г. е нараснало с нови 231 300 кв. м, което представлява най-големият обем новозавършени площи за последните 10 години.

Сред по-големите завършени площи през миналата година са новата база на логистичната компания "Орбико България", разширението на производството на "Мелексис България" в Горубляне, както и новите фази на големи проекти с площи под наем в индустриалните зони на Елин Пелин и Божурище.

Ръстът на предлагането е довел до леко покачване на свободните площи през последното тримесечие. Към края на 2021 г. те достигат 4,1% и се очаква нивото им да остане стабилно в следващите месеци.

„Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малка незаетост. В по-големите извънградски обекти е налице по-голям обем новоизградени свободни площи, които се усвояват по-бавно, но все пак с устойчив прираст. Новите активи стимулират наемателите да преместят и консолидират площите си в модерни и ефективни сгради”, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В процес на изграждане към края на 2021 г. са 378 хил. кв. м, което представлява лек спад на фона на предходните тримесечия. След умерен ръст в рамките на годината наемите на първокласни активи остават стабилни – 4,3 - 4,5 евро на кв. м за средно големи проекти. Бази над 10 хил. кв. м се отдават за 3,8 - 4 евро на кв. м.

Засиленият интерес към придобиване на индустриални площи е довел до спад на доходността, която намалява до 7,5% за първокласни активи в София. Така нивата при индустриалните имоти се изравняват с тези на офисите и търговските площи, което е без прецедент на българския пазар до момента.

Ритейл парковете набират скорост

На пазара на търговски площи нивата на заетост в софийските молове остават устойчиви, докато проектите за ритейл паркове набират скорост, показват данните на консултантската компания.

След сътресенията, причинени от пандемията и затварянията, последната година е донесла известно стабилизиране при търговските центрове в София и големите градове. Общият обем на новооткритите обекти в молове в страната обаче е останал относително малък - 34 700 кв. м, което е близо до нивата от 2020 г.

„Малкият обем нови обекти в търговските центрове през годината се дължи основно на липсата на новозавършени площи в този сегмент на пазара. В същото време работещите молове вече са добре позиционирани и работят при стабилни нива на заетост и устойчив микс от наематели“, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи в Cushman&Wakefield Forton.

Общият обем на площите в търговски центрове в страната за 2021 г. остава 815 хил. кв. м, от които 418 хил. кв. м са в София. Дискаунт веригите, магазините за бързооборотни стоки, търговците в категориите здраве, красота и спортни стоки са сред най-бързо растящите.

Подобно на тренда в Централна и Източна Европа ритейл парковете продължават да са във фокуса на инвеститори и търговци и у нас. Новите проекти в този сегмент през последното тримесечие на 2021 г. са с обща площ 15 700 кв. м. Общият им обем достига 219 хил. кв. м, като в това число влизат обекти с отдаваема площ над 5 хил. кв. м. Нарастват и площите в процес на планиране или изграждане.

След лекия спад последните тримесечия са донесли стабилизиране на наемите в търговските центрове около 34 евро на кв. м. Стойността е за магазин от 100 - 150 кв. м на добра локация във водещ търговски център. Централните търговски улици също демонстрират устойчивост с наемни нива около 52 евро на кв. м за обекти със 100 - 150 кв. м площ. Наемите в ритейл парковете остават 8 - 10 евро на кв. м в София и 7 - 9 евро на кв. м в останалите градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още