IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва мощта на своята индустрия за чипове с помощта на санкциите на САЩ

Деветнадесет от 20-те най-бързо развиващите се фирми в индустрията през последните четири тримесечия са разположени в Китай

14:08 | 21.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската полупроводникова индустрия се разраства по-бързо в сравнение с тази на всяка друга страна по света, след като санкциите, наложени от Вашингтон срещу местните компании като Huawei Technologies Co. и Hikvision, са довели до увеличаване на вътрешното търсене на електронни компоненти.

Деветнадесет от 20-те най-бързо развиващите се фирми в индустрията през последните четири тримесечия са разположени в Китай, сочи проучване на Bloomberg. За сравнение – през 2021 г. само 8 разработчици на чипове в топ 20 са китайски компании. 

Китайските доставчици на софтуер, процесори и оборудване, които са от основно значение за производството на чипове, увеличават приходите си значително по-бързо в сравнение с лидери като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и ASML Holding NV.

Този засилен растеж подчертава как напрежението между Вашингтон и Пекин трансформира световната полупроводникова индустрия на стойност 550 млрд. долара - сектор, който играе огромна роля във всичко - от отбраната до появата на бъдещи технологии като изкуствен интелект и автономни превозни средства. През 2020 г. САЩ започнаха да ограничават продажбите на американски технологии за компании като Semiconductor Manufacturing International Corp. и Hangzhou Hikvision Digital Technology Co., успешно ограничавайки растежа им, но също така подхранвайки бума в производството и доставките на чипове в пределите на Китай.

Въпреки че цената на акциите на компании като Cambricon Technologies Corp. нарасна двойно спрямо най-ниските си нива тази година, анализаторите казват, че все още може да има място за растеж. Очаква се Пекин да вложи милиарди долари под формата на инвестиции в сектора в рамките на амбициозните програми като неговия план „Малки гиганти“, да подкрепи и финансира националните технологични лидери и да насърчи стратегията „Купете китайското“, за да заобиколи санкциите на САЩ.

Възходът на местните играчи привлече вниманието на някои от най-придирчивите клиенти: според слуховете Apple Inc. се е договорила с Yangtze Memory Technologies Co. за доставката на компоненти за iPhone.

„Най-яркият тренд е стремежът на Китай към самодостатъчност във веригата на доставки, катализиран от блокадите, свързани с Covid-19“, пише анализаторът на Morningstar Феликс Лий до Bloomberg News. „На фона на ограничителните мерки китайските клиенти, които използват предимно вносни полупроводници, трябва да си набавят местни алтернативи, за да осигурят безпроблемна работа“, добавя той.

Индексът на FactSet China Semiconductor, който проследява някои от най-големите играчи в индустрията в страната, се увеличава с около 20% от края на април, когато коронавирусните блокади доведоха до покачване на цените. Въпреки това показателят остава с около една трета под своя пик от юли 2021 г.

чип чип

В основата на амбициите на Пекин е желанието му да превърне Китай в геополитически играч при полупроводниците, конкурирайки се с Тайван и САЩ.

Поръчките за оборудване за производство на чипове от чуждестранни доставчици нараснаха с 58% през миналата година, тъй като местните заводи разшириха капацитета си.

Общите продажби на базирани в Китай производители и дизайнери на чипове скочиха с 18% през 2021 г. до рекордните над 1 трилион юана (150 милиарда долара), посочва Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия. 

Постоянният недостиг на чипове, който ограничава производството при най-големите световни производители на автомобили и потребителска електроника, също работи в полза на местните производители на чипове, като предоставя на китайските доставчици по-лесен достъп до международния пазар - понякога с премии, прикрепени към най-продаваните продукти.

SMIC и Hua Hong Semiconductor Ltd., най-големите подизпълнители при производството на чипове, поддържат на почти пълен капацитет своите шанхайски заводи дори когато градът затегна мерките, за да овладее коронавирусните инфекции. С помощта на местните власти товарни самолети доставяха от Япония основни материали и оборудване до техните фабрики.

SMIC наскоро отчете 67% ръст на своите продажби за първото тримесечие, изпреварвайки по този показател много по-големите конкуренти GlobalFoundries Inc. и TSMC.

Приходите на Shanghai Fullhan Microelectronics Co. нараснаха с 37% поради голямото търсене на продукти за наблюдение като камери. Дизайнерът на видеочипове се ангажира да навлезе и в сферата на електрическите превозни средства и изкуствения интелект, след като си извоюва статута „Малък гигант“ от Пекин.

„Америка е на ръба да загуби конкуренцията при чиповете“, предупреждават експертът по международни отношения Греъм Алисън и бившият шеф на Google Ерик Шмид в статия, публикувана от Wall Street Journal. „Ако Пекин развие трайни предимства във веригата на доставки на полупроводници, това ще генерира пробиви в основните технологии, с които САЩ не могат да се сравняват“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
В библията пише кой вади нож, от нож умира. ФАЩ полагат невероятни усилия да налагат санкции, а ЕС ги повтаря, макар и неохотно, тоест слуша. В резултат на това другите гомели държави в света са принудени (и е за добре) да се развиват самостоятелно. Уж искат Русия и Китай да наказват, а себе си докарват до тежко положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
жив пример как имаш информация и вадиш грешни изводи, къде умишлено, къде не! ... а тия 20 компании колко патента имат, а ? или сте дали пример с такива дето работят на ишлеме! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още