Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Над 75% от стартъпите у нас са заплашени от фалит до 6 месеца

Нов доклад показва случващото се в стартъп екосистемата и мерките, които биха могли да помогнат на стартиращите компании

Над 75% от стартъпите у нас са заплашени от фалит до 6 месеца

Снимка: Pixabay

Над 42% от стартъпите у нас смятат, че са изложени на среден до висок риск от фалит в рамките на предстоящите три месеца, а 75 на сто твърдят, че това може да им се случи в близките 6 месеца, ако икономическата ситуация не се промени. Това показва нов доклад, свързан със стартъп екосистемата и нас в ситуацията на кризата с Covid-19.

Анализът е дело на Българската стартъп асоциация (BESCO), Edit.bg, Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, Enderavour България, ABLE и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Текстът включва както основните проблеми на екосистемата в момента, но и предложения за мерки за икономическото ѝ възстановяване. В проучането са включени 100 български стартъпа, които работят в повече от 27 различни индустрии.

66% от компаниите очакват над 40% спад на приходите спрямо предходните месеци, а 63% планират съкращения на една четвърт от сегашния персонал или повече, сочи докладът. Повече от една трета от фирмите очакват да загубят приходи в диапазона 40-60%.

Графики: BESCO

По отношение на съкращенията се очаква всяка пета компания да загуби над три четвърти от своите служители. Над 18% от планираните освобождавания на персонал ще са на хора на позиции в сферата на маркетинга и продажбите. На второ място ще са административните позиции.

Това се случва в момент, в който българската икономика страда от наложените мерки за овладяване разпространението на новия коронавирус в страната – ситуация, каквато наблюдаваме в целия свят.

Докладът показва още, че 65% от компаниите, включени в изследването, смятат за съществен проблем загубата на местни клиенти. 54 на сто пък са притеснени от загубата на международни клиенти, а 53% считат за сериозно предизвикателство липсата на ликвидност. В тази връзка авторите подчертават, че в момента стартиращите фирми у нас изпитват „остра нужда от сигурни клиенти и лесен достъп до капитал“.

В тази връзка сред предложените мерки е държавата под някаква форма да се превърне в надежден клиент на стартъпите, или поне това смятат над 20% от анкетираните фирми. За да се случи това, ще са нужни промени в законодателството за обществените поръчки, като се даде право на иновативните и стартиращите фирми да участват в публични търгове, които са с по-малък мащаб.

Данните показват още повече от 23 на сто от стартъпите са на мнение, че капиталовите инвестиции трябва да бъдат увеличени, като това може да се случи чрез дългов или рисков капитал. Те виждат необходимост финансирането от страна на фондовете за рисков капитал да има по-голям приоритет за държавата, но са необходими и други мерки. Сред тях е олекотяване на административните процеси и по-бързото стартиране на работата на инвестиционните посредници, които са избрани от „Фонд на фондовете“.

Освен това е необходимо да се разшири възможността сегашните фондове за дялово и рисково инвестиране да подкрепят компаниите, които да в ранна фаза на развитие. Идеята е за достъп до заем в размер на до 5 млн. евро, който всеки фонд да може да получи и да насочи средства към много от стартъпите, които са заплашени от фалит.

Оказва се, че едва 21% от анкетираните стартиращи компании подкрепят правителствената мярка за разделяне на заплатите 60/40 и смятат, че тя е крайно недостатъчна, когато става дума за висококвалифицираната работна сила. Като недостатък стартъпите вижда липсата на опростен механизъм за разпределение на дялови опции на служители, а този инструмент би бил от полза в момента, тъй като ще може да помогне на компаниите да запазят служителите си и да привличат по-лесно други. Припомняме, че BESCO вече работи по законопроект за Договорно акционерно дружество, което би могло да реши този проблем.

Докладът показва още, че 33% от стартъпите твърдят, че, за да оцелеят, са им нужни между 25 хил. и 100 хил. евро. 31% се нуждаят от спасителен капитал между 10 и 25 хил. евро. Над 35 на сто то анкетираните посочват, че директният финансов стимул трябва да дойде от банките или от правителството. 45 на сто твърдят, че се нуждаят от преки финансови облекчения чрез различни инструменти, а 20 на сто са категорични, че правителството трябва да стане активен участник или клиент на техни продукти и услуги.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
5
 
6
преди 1 месец
Тези къде са тръгнали да правят бизнес при положение, че 75% от тях ще фалират. Значи толкова са им добри идеите. За пореден път се убеждавам, че се дават пари за *** и глупости от колкото за реално действащи бизнеси, но с малък марж на печалбата.
0
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ама разбира се. За идиотски идеи, които не могат да си покрият дори разходите, ако не осигурим бъдеще, то за какво тогава.
0
 
5
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като пазара няма нужда от даден продукт, колкото и да наливаш, идва един момент в които трябва да спреш.
0
 
6
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Едни, ще фалират, а на тяхно място ще се появят други. ТОВА Е ПРОСТО БИЗНЕС!!!
0
 
5
 
2
преди 1 месец
Напълно нормално.

Още от Анализи
Защо американските технологични акции още са добър избор?