IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните инвеститори са спечелили близо 600 млрд. долара от IPO-та в САЩ

Ръстът при листванията обещава да донесе огромна печалба за компаниите за рисков капитал и техните инвеститори

14:16 | 14.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вълна от публични листвания и продажби в САЩ доведе до неочаквани резултати за технологичните инвеститори и служители, осигурявайки рекордна печалба от 582,5 млрд. долара за годината до края на септември, пише Financial Times.

Стартъп компаниите, които са приключили своите първични публични предлагания (IPO), директни листвания или сделки с компании за придобиване, формират 513,6 млрд. долара от цялата сума, като 93 от вписванията са се случили между юли и септември – най-доброто тримесечие за годината.

Данните от PitchBook, която проучва стартъпите, показват, че общите постъпления от продажби и публични вписвания вече са двойно по-високи от миналата година.

Ръстът при листванията обещава да донесе огромна печалба за компаниите за рисков капитал и техните инвеститори, разширявайки горещата поредица от дебюти на публичния пазар, която започна от IPO-тата на Airbnb, DoorDash и Snowflake миналата година.

Инвеститорите посочват размера на последните т.нар. излизания от инвестиции като причина за острия скок при сделките тази година, които вече надвишават миналогодишния рекорд с над 40%, показват данните на PitchBook.

 

 

Благоприятният пазар е насърчил някои инвеститори да повишат оценките си за стартъпи извън борсата до там, че публичните листвания са се превърнали в единствените жизнеспособни възможности за излизане от инвестицията, казва Андрю Адамс, управляващ партньор във венчър компанията Oak HC/FT.

“Това генерира огромен натиск да се създаде страхотна компания“, допълва той.

Макар че продажбите към компании и спонсори с частни инвестиции формират по-голямата част от излизанията, големите публични вписвания представляват все по-голям дял от постъпленията от рискови инвестиции. Компаниите за рисков капитал разчитат на излизания от инвестиции, за да върнат кеш към инвеститорите, например фондации и пенсионни фондове.

Компанията за финансови услуги Robinhood е осъществила най-голямото излизане за инвеститори през третото тримесечие, след като завърши IPO-то си, което ѝ даде пазарна капитализация от 32 млрд. долара. Robinhood е привлякла около 5,6 млрд. долара от частни инвеститори преди вписването, включително 3,5 млрд. долара в преобразувано дългово финансиране.

Борсата за криптовалути Coinbase завърши най-голямото директно вписване от началото на годината, получавайки пазарна капитализация от 76 млрд. долара в първия си ден на търговия през април. Coinbase привлече по-малко от 600 млн. долара преди публичния си дебют, с което се превърна в една от най-привлекателни ранни рискови инвестиции в историята.

Рисковите инвеститори и други вътрешни лица обикновено трябва да чакат шест месеца след публично листване, за да започнат да продават акциите си, макар че директните вписвания нямат ограничения по продажбата. Robinhood също отпусна някои ограничения, като позволи на служителите си да продават веднага до 15% от акциите си.

 

 

Широк кръг от компании, подкрепени от рискови инвеститори, се обръщат към публичните пазари, които напоследък започнаха все повече да приемат бързо растящи компании с малка или без никаква печалба. Технологичните компании са преминали през повече традиционни IPO-та в САЩ тази година от която и да е друга година от началото на века насам, сочат данни на Refinitiv.

Вълната от вписвания включват и няколко неразработени стартиращи компании с минимални продажби, които станаха публични чрез Spacs – алтернатива на традиционното IPO, което за кратко спечели благосклонността на търговците на дребно.

„Хората се впускат да излизат, за да не се тръшне вратата точно под носа им“, казва Камерън Станфил, венчър анализатор в PitchBook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още