Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Гейтс не изключва ядрената енергетика от еко решението си

Основателят на Microsoft планира да инвестира още 2 млрд. долара в стартъпи и други проекти срещу изменението на климата

Защо Гейтс не изключва ядрената енергетика от еко решението си

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Основателят на Microsoft Бил Гейтс планира да инвестира още 2 млрд. долара в стартъпи и други проекти срещу изменението на климата през следващите пет години. Важно е да се предотврати „климатична катастрофа“ с иновации, казва Гейтс пред германския Handelbslatt и призова за петкратно увеличение на глобалните правителствени инвестиции в научни изследвания през текущото десетилетие - това би съответствало на поне 110 млрд. долара годишно.

Според Гейтс емисиите на въглероден диоксид  трябва да спаднат до нула до 2050 г., за да се избегнат огромни екологични и икономически щети: „Трябва да променим физическата икономика с темпове, невиждани досега в историята“. Данъците за CO2, търговията със сертификати и алтернативните енергии като соларна и вятърна енергия били от съществено значение за това. „Германия направи голяма услуга на света, като субсидира слънчевите модули“, казва предприемачът. Слънцето и вятърът обаче далеч не са достатъчни според него поради ненадеждното им производство на енергия.

Неудобното за някои природозащитници заключение на Гейтс: Ядрената енергия е от съществено значение за ограничаване на изменението на климата. Гейтс таи надежди и за последващо улавяне на CO2 от атмосферата, технология, чиято осъществимост също е противоречива. Друга ключова технология за милиардера е водородът. Със зеления водород човечеството може да избегне огромните емисии на CO2 при производството на цимент или стомана.

Гейтс е недоволен от развитието на електрическите автомобили. С изключение на страни като Норвегия, дифузията ще бъде твърде бавна, смята той. От една страна, основателят на Microsoft отдава почит на „инженерните умения на Германия, която вероятно е направила повече от всяка друга страна за автомобилната индустрия“.

В същото време той предупреждава германските производители на автомобили чрез Handelsblatt: „Ако Германия не успее да се утвърди с електрически автомобили, това би било огромна трагедия“. Промяната е „супер стратегическа за страната“, заложени са много работни места. Като положителен сигнал Гейтс вижда факта, че с развитието на батериите и в Германия „се работи с висока скорост“. 

Още по темата

Гейтс е все по-загрижен за проблема с опазването на климата. Климатът е като вана, пълна с вода: „Дори да затегнем кранчето до слаба струйка, ваната в крайна сметка ще бъде пълна и преливаща“.  Ето защо според него емисиите на CO2 трябва да спаднат не само с определен процент, но до нула до 2050 г. Гейтс направи изявленията по темата в рамките на дискусионна група за новата си книга, озаглавена „Как да предотвратим климатичната катастрофа“.

65-годишният признава, че е закъснял с осъзнаването на спешността на ситуацията. Но това се променяло сега. Според Гейтс икономическите щети, причинени от изменението на климата, могат да бъдат сравнени с тези на коронакризисната пандемия. След десет до двадесет години икономическите загуби от климатични щети могат да бъдат толкова големи, „сякаш имаме пандемия на всеки десет години“, изчислява предприемачът в книгата си.

Откакто Гейтс предаде оперативното управление на Microsoft през 2008 г., той и съпругата му се посветиха на благотворителни теми във фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", особено на технологичната борба срещу бедността и болестите в развиващите се страни. Междувременно Гейтс прехвърли голяма част от частните си активи на фондацията. 

Сега той възнамерява да засили значително ангажимента си срещу изменението на климата - и отново гледа на технологичните иновации като на ключ към решаването на проблема. Според Гейтс, когато става въпрос за защита на климата, ние се концентрираме твърде много върху области като електрическите автомобили или части от производството на електроенергия и твърде малко върху области, в които могат да се постигнат високи икономии на CO2 и които също имат висока „еко премия“. Под този термин Гейтс разбира разликата между пазарната цена и цената, която би струвала безвъглеродната версия на продукта.

Той подчертава преди всичко производството на цимент и стомана. Двете области заедно представляват 37% от всички емисии в индустриалното производство, което от своя страна е най-големият емитент на парникови газове в световен мащаб със своите 31%. 

Гейтс вярва, че високото данъчно облагане на CO2 има смисъл. Само богати държави обаче могат да си позволят този подход, а такива, като Индия ще бъдат в различна позиция. За да могат и те да използват беземисионен цимент или стомана, екопремията за тези продукти трябва да падне. Следователно, според Гейтс, иновациите, които всъщност правят разлика, са от решаващо значение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
3
 
14
julian12 до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"бил гейтс досега е дарил над $50млрд ,"
Безплатен обяд няма. Придходите от тези "дарения" са увеличени х10.
3
 
3
 
13
преди 2 месеца
тоя май се мисли за дедо Господ ... ама май ше му се наложи да дава обяснения горе ... дай Боже по-скоро !
3
 
2
 
12
zelka007 до: neon7
преди 2 месеца
ти
линукс
си виждал
само
на
картинка ... :)))
4
 
1
 
11
преди 2 месеца
тоз Гейтс няма ли нещо да го пипне некой рак и да отиде при Стиви Жобс и Рокафелера от там да си житкат с милиардите ? Шо не ни освободи това същество и да вземе One Way Ticket към Всевишния и да ни остай на мира с неговите "инвестиции и дарения" че багдън от тех
2
 
4
 
10
преди 2 месеца
Ти верно си много куууух!
''компа дето подобни на билкаря и теб с кво бачка бре ... ?!''
https://ubuntu.com - Linux
'' сървърът дето се хостват подобни прозззтотии с ква система бачка бре ... ?!''
Linux is the leading operating system on servers (over 96.4% of the top 1 million web servers' operating systems are Linux),[28] leads other big iron systems such as mainframe computers, and is the only OS used on TOP500 supercomputers (since November 2017, having gradually eliminated all competitors).[29][30][31]
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux

СВЕТЪТ НЕ СЕ ВЪРТИ САМО ОКОЛО МС !

Още от Анализи
Защо Европа има толкова строг подход към Big Tech?