Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Tesla може да добави биткойна към своя списък с проблеми

Ценовите спадове на токена сигнализират, че Tesla вероятно ще отчете значителна загуба по отношение на своя запас от биткойни в отчета си за второто тримесечие

Tesla може да добави биткойна към своя списък с проблеми

Снимка: Getty

Второто тримесечие се очертава като особено турбулентно за американския лидер при производството на електромобили Tesla Inc. Първо, компанията на Илон Мъск се сблъска със сериозни предизвикателства в Китай заради местните коронавирусни ограничения. Сега на преден план е биткойнът, пише Ал Руут в коментар за Barron’s.

Последните ценови спадове на токена сигнализират, че Tesla вероятно ще трябва да отчете значителна загуба по отношение на своя запас от тази криптовалута в отчета си за второто тримесечие. В сряда цената на биткойна се понижи, доближавайки го до психологическото ниво от 20 хил. долара.

Tesla инвестира 1,5 млрд. долара в най-популярната криптовалута в началото на 2021 г. Тогава цената на биткойна надхвърляше 30 000 долара. След продължителна волатилна серия стойността на притежаваните от Tesla токени падна до приблизително 1,26 млрд. долара в края на първото тримесечие на 2022 г.

Компаниите не отчитат стойността на притежаваните от тях биткойни в своите тримесечни данни. Те отразяват единствено печалбата или загубата от съответните продажби на криптовалутата или загубите, когато биткойнът се търгува под стойността му при първоначалното му закупуване. Това е така, защото за момента токенът се третира повее като оборудване, отколкото като валута.

През разглеждания период Tesla все пак е отчела 128 млн. долара под формата на печалба и 101 млн. долара загуби, свързани с първоначалната покупка на биткойни срещу 1,5 млрд. долара.

За второто тримесечие на 2022 г. Tesla вероятно ще запише загуба от около 360 млн. долара, въз основа на това как се търгува биткойн.

В момента Wall Street очаква Tesla да отчете печалба на акция от около 2,10 долара за второто тримесечие в сравнение с 3,22 долара на акция, записани през първото тримесечие.

Тези 2,1 долара вероятно не включват обезценката на биткойните, държани от компанията. Основната причина за понижените очаквания спрямо предходния тримесечен период е свързана със спада в производството на концерна. Анализаторите прогнозират, че Tesla ще достави между 250 хил. до 270 хил. превозни средства през второто тримесечие. Това е по-малко от рекордните 310 048 превозни средства, доставени през първото тримесечие.

От началото на годината книжата на Tesla поевтиняват с около 37%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Изключително противен тип!
0
 
3
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
В смисъл то се знае че се е набил, но слуха беше че ги е купил на 5к, ако са на 30к, долното е го има като вариант.
1
 
3
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Този да се е набил с биткойни? Ако наистина е купил на 30к, може да ragequit-не и с разпродажба + някой и друг зловреден туит (а тези знаем че ги умее) да затрие биткойна.

Още от Анализи
Tesla е на върха на балон, който може да се спука през следващите няколко години