IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 година бе добра за Путин, ОПЕК и Тръмп

...и лоша за Си Дзинпин, демокрацията и технократите

11:42 | 05.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
2021 година бе добра за Путин, ОПЕК и Тръмп

Докато измореният свят приветства новата 2022 г., няма много носталгия по отминалата 2021 - година, оформена от продължаваща пандемия, ускоряваща се инфлация и покачващо се международно напрежение. Някои обаче си прекараха по-добре от други. Ето списък с трите най-големи победители и губещи през изминалата година, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.

Първо победителите:

• Владимир Путин. Откакто пое властта през 1999 г., руският президент се радва на успех. Печелившата серия на Путин продължи и през 2021 г., тъй като руската подкрепа помогна на беларуския президент Александър Лукашенко да оцелее след санкциите на Запада, руската мощ нарасна от Кавказ до Балканите, а струпването на войски по границата с Украйна в края на годината постави ревизионистката програма на Москва в центъра на световната политика.

Отслабването на демографските показатели, надигащият се Китай и продължаващият неуспех за диверсификация на икономиката от прекомерната зависимост от петрола и газа правят бъдещето на Русия несигурно в дългосрочен план, но за момента Путин и страната, която управлява, маршируват.

• Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). За ужас на световните борци за климата 2021 беше знаменателна година за добиващите изкопаеми горива. 2022 г. изглежда още по-добра.

Миналата година Саудитска Арабия отчете първия си бюджетен излишък от 2013 г. Понастоящем саудитите прогнозират 10% увеличение на приходите от петрол през 2022 г., тъй като пандемията отслабва и търсенето на петрол се увеличава.

Но не става въпрос само за парите. Недостигът на енергия позволи на големите производители на петрол да накарат великите сили да им играят по свирката. Администрацията на американския президент Джо Байдън възнамеряваше да заеме твърда позиция спрямо арабските страни от Персийския залив по въпроси, вариращи от изменението на климата до човешките права. Вместо това Байдън се оказа в позиция да моли шейховете да ограничат покачващите се цени на петрола, за да овладее инфлацията в САЩ.

• Доналд Тръмп. Той започна 2021 г. като един от най-големите губещи в американската политическа история: президент с един мандат и два импийчмънта, чиято партия бе изгубила контрол над Камарата на представителите на последните междинни избори и загуби Сената две години по-късно. Неговите хаотични усилия да отмени изборите доведоха до всеобщи подигравки и кулминираха в трайния позор от 6 януари (метежът срещу Конгреса - бел. прев.)

През 2021 г. течението се промени. Тръмп утвърди властта си в Републиканската партия и е обещаващ претендент за президентските избори през 2024 г. По отношение на Китай и търговията администрацията на Байдън до голяма степен последва примера на тази на Тръмп. Дори противоречивата инициатива на Тръмп „Останете в Мексико“ (относно мигрантите напът към САЩ - бел. прев.) беше съживена от съдилищата. Продължава тенденцията за нарастваща подкрепа към Републиканската партия сред чернокожите и латиносите от работническата класа, привлечени от Тръмписткия популизъм.

Тъй като Covid все още не е овладян, а инфлацията расте, Доналд Тръмп планира да прекара 2022 г., питайки избирателите „Липсвам ли ви вече?“ Мнозина изглежда са готови да отговорят утвърдително.

Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И аз не мога да се оплача, да чукна на дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още