IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предвижда радикалната диета на Deutsche Bank?

В основата на проекта за преобразуване е смаляване на инвестиционното банкиране

15:30 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зевинг трябва да убеди акционерите, че този път &quot;ремонтът&quot; ще е успешен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зевинг трябва да убеди акционерите, че този път "ремонтът" ще е успешен. Снимка: Ройтерс

Една година преди своя 150-ти рожден ден Deutsche Bank иска да се върне към своите корени. Вместо да се превърне в голямо зъбчато колело на световните пазари на ценни книжа, фокусът ще бъде върху бизнеса с корпоративни клиенти, какъвто беше и при основаването на банката през 19 век.

Крайната цел на изпълнителния директор Кристиян Зевинг: До 2022 г. банката трябва да постигне възвръщаемост на материалния собствен капитал от осем процента. За сравнение: през изминалата година тази доходност беше само 0,5%.

„Днес ние представихме най-пълната трансформация на Deutsche Bank от десетилетия насам. Правим всичко необходимо, за да разгърнем пълния потенциал на нашата банка, на нашия бизнес модел, нашите разходи, нашия капитал и нашия ръководен екип”, коментира главният изпълнителен директор Зевинг проекта за възстановяване.

Големите акционери и финансовите надзорници са настоявали силно за промяната след години на постоянна криза и трима сменени шефове в рамките на седем години. След проваленото сливане с Commerzbank и срива на цената на акциите до историческия минимум под шест евро бе ясно, че „продължаваме по старому“ не е опция, пише в свой анализ германският в. Handelsblatt.

В основата на проекта за преобразуване е смаляване на инвестиционното банкиране. Планът също така предвижда оттегляне от световния бизнес с акции и здравословно свиване на рисково претеглените активи в областта. В допълнение банката планира да оптимизира своята търговска дейност, по-специално на търговията с лихвени продукти (облигации), и да ускори ликвидацията на своя портфейл от нестратегически активи.

Като цяло инвестиционното банкиране, измерено чрез рисково претеглените активи, ще се свие с около 40%. Активите, които повече няма да бъдат част от основния бизнес, ще бъдат отделени в ново звено за освобождаване на капитала  (Capital Release Unit). В тези позиции влизат рисково претеглени активи за 74 млрд. евро.

За Deutsche Bank проектът за реконструкция бележи края на епохата, която започна през 1989 г. с покупката на базираната в Лондон банка Morgan Grenfell и бе циментирана през 1999 г. с придобиването на Trust Bankers от САЩ. По това време изпълнителният директор Хилмар Копър и неговият наследник Ролф Бройер поставят всичко на една карта: инвестиционно банкиране. Първоначално - с успех: банката се превърна в световна сила при търговията с ценни книжа. Но след финансовата криза и последващото настъпление на регулаторите тази област никога не се върна към предишната си сила. Вместо това инвестиционните банкери попадаха във вестникарските заглавия със скандали и наказания за милиардни евро.

През последните две тримесечия подразделението дори гори пари и натрупа загуба преди данъците от 390 милиона евро. Основната причина за това е сривът в търговията с ценни книжа, която някога бе двигател на печалбата за банката.

Изпълнителният директор Кристиан Зевинг се опитва да намери изход от дългогодишната криза, като се фокусира върху по-стабилни области, като бизнеса с корпорации и частни клиенти. В областта на инвестиционното банкиране обаче той не се свени да се  сбогува с амбициите на своите предшественици. Особено в САЩ, където бившите директори на Deutsche Bank искаха да се конкурират с големите банки на Wall Street, германската банка претърпя неуспех.

Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още