Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Следващата еврокриза може да тръгне от Италия

Това може да се случи, ако страната не е в състояние да обслужва дълга си и бъдещо правителство се изкуши да го просрочи

Следващата еврокриза може да тръгне от Италия

Снимка: Getty

Това не е прогноза, по-скоро е е правдоподобен сценарий. След първоначалното облекчение от спешната сделка, постигната миналата седмица от министрите на финансите на ЕС, инвеститорите ще проучат детайлите и ще заключат, че спасителният пакет няма да има макроикономическо въздействие, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Основните елементи на сделката са кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), кредитна подкрепа от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и презастраховане на националните схеми за безработица.

Още по темата

Спорът за това дали заемът от ESM трябва да бъде съпътстван от условия ще бъде забравен. Италия така или иначе не иска такава. Италианският министър-председател Джузепе Конте заключи, че правителството му няма да преживее унижението. Във всеки случай ЕЦБ направи достатъчно, за да предотврати национални ликвидни кризи през тази година. Пандемичната програма на ЕЦБ за извънредно изкупуване на активи надхвърля всичко останало.

Единствената обсъждана програма, която можеше да окаже икономическо влияние, е следкризисният фонд за възстановяване. След като лидерите на ЕС прехвърлиха топката към финансовите министри, те я върнаха обратно. Одобреният текст от Европейския съвет споменава фонд за възстановяване заедно с препратка към иновативни финансови инструменти. (Това означава различни неща за различните хора). Нищо обаче не беше договорено. Инерцията за коронаоблигациите като инструмент за набиране на финанси за фонда може би се забавя.

Очакванията сега са Европейският съвет вместо това да постигне съгласие за малък фонд за възстановяване в рамките на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., с обичайните преувеличени претенции за това как тази сума може да бъде усилена. Основната функция на фонда за възстановяване ще бъде да служи като средство за привличане на вниманието на бездействащите европейски институции, които не оказват никакво макроикономическо въздействие върху икономика на стойност 12 трлн. евро.

Остават националните фискални политики и подкрепата на ЕЦБ. Така икономическото въздействие на кризата ще бъде по-голямо от предвижданото от някои прогностици. Германските икономически институти изготвиха съвместната си нереално прецизна прогноза за 4,2% спад на брутния вътрешен продукт през тази година, последван от 5,8 на сто ръст през 2021 г. - перфектното V-образно възстановяване. Ако те са прави, и ако това се отнася за еврозоната като цяло, тогава нямаме проблем. Няма да има криза и няма да има нужда от извънредни мерки извън тези, които вече бяха предприети.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
2
 
11
преди 1 година
Ако не е от Италия ще е от някъде другаде.
3
 
2
 
10
khao до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
спри се бре, вече почваш да ставаш жалък! :)
2
 
2
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Петре Нейков, по някаква случайност, другаря Кхао Без Ум Чен, е най-активен на твои публикации. да не би това да си ти? ако не, извинявай за тежката обида. но в такъв случай изхвърли го този, не може да се направи разумен спор или разговор. войнстващата му отчайваща некомпетентност, разбива всякакви опити за смислен разговор.
3
 
1
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Инвесторе, изхвърлете другаря Кхао Без Ум Чен. има власт, а нищо не разбира. едно време такива властваха при комунизъма, сега при брюкселизъма.
4
 
2
 
7
khao до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
май пак ти затапих пенсионираната военна човка, хахахаха! ... тъъъпото е че е много лесно с теб!

Още от Анализи
Заболелите от коронавируса надхвърлиха 157 млн. души от началото на пандемията