IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното население може да спре да расте около 2100 г.

За разлика от други периоди в историята, новият баланс ще настъпи поради ниска раждаемост, а не поради висока смъртност

21:01 | 21.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 1950 г. жените са раждали средно по 4,7 деца, предизвиквайки безпрецедентна експлозия на световното население, пише Шон Ланглоа за MarketWatch.

Оттогава насам обаче този брой спадна наполовина, според скорошен доклад на ООН, който посочва, че за да продължи да расте населението, е нужна норма от 2,1 деца на жена.

Вече наближаваме тази стойност. До 2050 г. ООН предвижда средно по 2,2 деца на жена. Това е едва достатъчно да замести починалите, камо ли да донесе ръст на населението.

Както се вижда от долната графика от блога на Макс Роузър, ще има дългосрочни последствия.

графика графика

През последните сто години станахме свидетели на исторически ръст на световното население, което се учетвори. Според ООН обаче голямата експанзия ще прекъсне през 2100 г. За здравето на планетата това може би е твърде късно.

„Без съмнение едно от най-сериозните предизвикателства пред нашето поколение е да осигури по устойчив начин пространство, храна и ресурси за световното население”, пише Роузър, посочвайки, че когато спре да нараства населението ще се е увеличило десет пъти в рамките на 250 години.

Но за разлика от други периоди в историята, когато слабият ръст на населението се е дължал на висока смъртност, новият баланс ще настъпи поради ниска раждаемост.

Макар че със сигурност ще има ползи от стабилизирането на световното население, променената демография ще донесе своите предизвикателства.

Според ООН до 2050 г. един от всеки шест жители на планетата ще бъде над 65 години. В моментатова съотношение е едно към единадесет.

„По-високият брой и дял на възрастните хора се очаква да упражни финансов натиск върху държавите през идните десетилетия”, отбелязва докладът. Най-голямото напрежение ще падне върху здравните, пенсионните и социалните системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Преди твоя Стратфор (който е рупора на пропагандата на янките)такива доклади е ималоняколко ТИР-а,начиная от 2-3 столетия преди, та до сега.Ако дадеш акаунта си, то него ще ти публикувам поне няколко такива доклада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
ivailojelyazkov
преди 4 години
Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. ТОВА Е ВАЖНОТО !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
В природата има естествен закон на подбор"Когато прасетата в една горастанат много ги хваща болест и 2/3 умират".Това ще стане и с хората далиот климатичните промени или от някаква нова болест.Затова е противопоказно да се препълва Европа с всевъзможна *** от другитеконтиненти щото нямало какво да ядат и пият там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
А спада на раждаемостта ще бъде "естествен" процес, породен от това, че световното масонство тъпче сегашното поколение с ГМО, което за 100 години ще доведе до трасмутация на плодовитостта, т.е. но нейното зануляване. И тогава ще дойдат "великите" бебета "по поръчка" с спермата на "хепар-алфа" мачо, замразена още времето на "Роки" и "терминатора"Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още