Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азиатско-Тихоокеанският регион емитира 52% от въглеродния диоксид

Отказът на страните в тази част на света от въглищата ще е от ключово значение за зеления преход

Азиатско-Тихоокеанският регион емитира 52% от въглеродния диоксид

Снимка: Архив Ройтерс

52% от емисиите въглероден диоксид през 2020 г. са с произход от страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, пише CNBC. Страните в тази част на света разчитат основно на въглища като източник на енергия, затова и анализаторите коментират, че отказът от въглища в тази част на света може да се окаже ключова за постигането на климатичните цели.

В Азиатско-Тихоокеанския регион са две от държавите, които емитират най-много вредни газове в атмосферата - Индия и Китай. Само Китай е отговорен за почти 60% от емисиите въглероден диоксид в региона.

Още по темата

Световните лидери и климатолози с надежда очакват заявките на двете държави за въглеродна неутралност. По време на климатичната конференция в Глазгоу беше подписано споразумение за отказ от въглища, но Индия и Китай не сложиха подписа си под него.

Светът разчита на въглищата да покрие около 1/4 от своето първично енергийно потребление. Но в Азиатско-Тихоокеанския регион този дял е почти 48%, сочи анализ на петролната компания BP. Според Wood Mackenzie страните в тази част на света се движат твърде бавно в посока на възобновяеми енергийни източници, а заради липсата на зелени политики регионът още дълго ще разчита на изкопаемите горива.

До този момент Индия и Китай заявяват цели за въглеродна неутралност, но далеч след водещите икономики - 2070 година за Индия и 2060 година за Китай. Преди това Пекин смята да увеличи потреблението на въглища максимално - пик до 2030 година, преди да затвори своите въглищни централи.

В региона и други държави се насочват към климатични цели, макар и също толкова неамбициозни. Индонезия, която е най-големият износител на въглища например, заявява, че ще постигне въглеродна неутралност до 2060 г. Страната си е поставила междинна цел от 23% възобновяема енергия в микса си до 2025 г.

Индия често е потваряла, че в миналото развиващите се страни не са емитирали въглероден диоксид и затова очакват развиващите се страни да подпомогнат процеса им по декарбонизация. Страната е третият по големина замърсител в световен мащаб след Китай и САЩ.

Китай емитира най-големи количества въглероден диоксид в световен мащаб и също настоява развитият свят да направи повече за зелената трансформация.

Но на този етап е трудно да се предположи какво ще предприемат водещите икономики по отношение на въглеродната неутралност - страните от Г20 не успяха да се разберат само дни преди началото на COP26 в Глазгоу.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 26 май