IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските ваксини срещу коронавируса - новият разделител на Европа

Разработките на Китай имат предимството да не са руски, но не е ясно доколко са ефективни

14:36 | 09.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След "Спутник V" идва нова разделителна линия в Европа по отношение на ваксините срещу коронавируса - разработките от Китай, пише европейското издание Politico. В последните дни държави от бившия Източен блок поръчват от китайските ваксини, а унгарският премиер Виктор Орбан им направи най-голямата реклама, ваксинирайки се именно с ваксината на SinoPharm.

Китайските ваксини имат едно предимство за ЕС, или поне за някои от членовете на общността - не са руски, пише още Politico. Заради забавените доставки от предварително договорените количества страните от общността започнаха да търсят алтернативи, а Китай с радост доставя от своите продукти.

Въпреки всички медийни публикации и обещания доставените дози "Спутник V" са по-малко от 3% от всички доставки на ваксини в Унгария. За сметка на това китайските производители са доставили около 32% от всички разполагаеми в страната дози.

Общо 25 държави по света - основно в Азия и Близкия изток, са поръчали китайски ваксини. По данни от медийни публикации до този момент Китай е обещал около 500 млн. дози за 45 държави.

Но какво точно знаем за китайските ваксини?

Три от тях са произведени по най-старите, а това означава и проверени, методи за разработване на ваксините. Но от друга страна, няма никакви данни за ефикасност и опасенията на много специалисти са, че те може и да не са толкова добри в борбата с коронавируса, както "западните" конкуренти.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в момента Китай има четири одобрени ваксини и поне осем, които се изпитват върху хора, както и още много разработки, които са предварителните фази на клиничните проучвания.

От четирите одобрени три използват инактивиран коронавирус - едната е ваксината на биотехнологичната компания Sinovac (CoronaVac) и още две на държавната SinoPhafm. Четвъртата е векторна ваксина, по подобие на технологията, използвана от AstraZeneca и "Спутник V", но е еднодозова. Разработка е на CanSino, съвместно с китайските военни.

Ваксините с инактивиран вирус са разработени за първи път от френския учен Луи Пастьор още през 1904 година. Технологията предвижда убиване на вируса - обикновено чрез излагането на висока температура, радиация или химикали. Този вирус се инжектира в организма и се чака имунният отговор.

Тази технология се използва и до днес от производители на ваксини срещу полиомелит или грип. Има множество данни, които подкрепят безопасността на този тип ваксини, но не и за високата им ефективност.

По отношение на коронавируса учените не са единодушни. Според някои публикации използването на цял вирус, макар и инактивиран, дава възможност да се изработи по-широк имунен отговор и да бъде ограничено разпространението на вируса, както и появата на нови мутации. От друга страна, този тип ваксини имат повишен риск за странични ефекти, а данните от Китай в тази посока са много ограничени.

Такава ваксина разработва само една европейска компания - френската Valnera.

CanSino използва много по-модерната векторна технология, която предвижда вкарването само на т.нар. спайк протеин от коронавируса (информационната част на вируса) в тялото, използвайки безобиден вирус за транспорт.

Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още