IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit отчете 1,2 млрд. евро печалба без бизнеса си в Русия

Групата заделя 1,3 млрд. евро провизии, в голяма степен заради войната в Украйна, и ще реагира при промяна в макроикономическата ситуация

20:50 | 05.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Банката UniCredit отчита 1,2 млрд. евро нетна печалба през първото тримесечие на тази година, изключвайки финансовите си подразделения в Русия. Това води до генерирането на органичен капитал в размер на 44 базисни точки, нетни приходи в размер на 4,7 млрд. евро, което е ръст от 7,9% на годишна база и съотношение разходи/приходи в размер на 47,8%.

Групата заделя 1,3 млрд. евро провизии, в голяма степен заради войната в Украйна, и е в позиция да абсорбира възможните ефекти от промяната в макроикономическата ситуация благодарение на капитализацията и качеството на активите си, съобщиха от УниКредит Булбанк, която е част от международната финансова група.

Цената на риска, изключвайки Русия, е потвърдена на 30 до 35 базисни точки за тази година и за периода на стратегическия план 2022-2024, който изпълнява UniCredit. 

На общото събрание на 8 април акционерите на UniCredit одобриха общо разпределение на дивиденти за 2021 г. в размер от 3,75 млрд. евро, което включва вече изплатените 1,2 млрд.  евро дивидент в брой плюс 2,6 млрд. евро под формата на обратно изкупуване на акции.

Първият планиран за 2021 г. транш за обратно изкупуване на акции от 1,6 млрд. евро получи одобрение от надзора и се предвижда да започне възможно най-скоро, докато обратното изкупуване на останалите акции за 1 млрд. евро ще зависи от развитието на ситуацията в Русия.

Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на UniCredit, твърди, че групата напредва в изпълнение на целите на UniCredit Unlocked за измерване на екологичния ефект от кредитния си портфейл, предлагане на ESG инвестиционни продукти и кредитиране със социална насоченост. 

През първото тримесечие на тази година приключи продажбата на Yapi Kredi, като остатъчните въздействия върху капитала ще бъдат отчетени през второто тримесечие на 2022 г. Изплатеният дивидент за миналата година от 1,2 млрд. евро е изплатен на 21 април. Одобрен е първият транш за обратно изкупуване на акции за 2021 г. от 1,6 млрд. евро и се очаква това да започне възможно най-скоро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още