Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ББР подписа с Търговска банка Д първия договор за финансиране по Плана Юнкер

При 100% гаранционен ангажимент банката партньор ще получи 15 млн. евро от държавната кредитна институция за он-лендинг финансиране на бизнеса

ББР подписа с Търговска банка Д първия договор за финансиране по Плана Юнкер

Снимка: Архив Ройтерс

Българската банка за развитие (ББР) и Търговска банка Д (Д Банк) сключиха първия договор за он-лендинг финансиране в рамките на Плана за инвестиции за Европа.

Още по темата

Според споразумението ББР ще предостави на Д Банк 15 млн. евро за финансиране на българския бизнес, като поема и до 100% гаранционен ангажимент към банката партньор, съобщиха от държавната банка.

Програмата е насочена към микро-, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 хиляди души, a поне 70% от финансирането ще бъде насочено към МСП сектора.

Компаниите могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Предвидена е и възможност за отпускане на кредитиране по инициативата на Европейската инвестиционна банка „Младежка заетост“ при облекчени условия. Лихвеният процент е до 6M EURIBOR+ надбавка от 2 до 4%. Максималният краен срок за погасяване на кредитите е до 2032 г.

Средствата по програмата са осигурени от Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка и са част от Инвестиционния план за Европа – един от водещите приоритети на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Фокусът му е насърчаване на инвестициите с цел да бъдат създавани работни места и растеж чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси, чрез премахване на пречките пред инвестициите и осигуряване на видимост и техническа помощ за  проектите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври