IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният маратон продължава трети ден

Депутатите одобриха парите за образование и култура, скараха се за партийните субсидии

16:37 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Маратонът по приемането на Бюджет 2020 продължава и днес. След като след 6-часов дебат депутатите приеха вчера финансовата рамка на бюджета за догодина, днес дебатите продължават. От сутринта до момента народните представители успяха да приемат на второ четене разчетите на министерствата и ведомства, като текстовете отново станаха повод за размяна на остри реплики между управляващи и опозиция.

360 млн. лв. повече за учителски заплати и 100 хил. лв. за Македонския научен институт. Това приеха депутатите в бюджета на Министерство на образованието за 2020 г., разходите в който ще бъдат в размер на общо 750 млн. лв. От тях 430 млн. лв. са средставта за „Персонал“, като се очаква между 17 и 18% да нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г. От централния бюджет ще бъдат трансферирани допълнително 1,34 млрд. лв. Важно е да уточним, че общо за сектора на образованието са предвидени почти 5 млрд. лв., които обаче са разпределени в средствата за общините и други институции, текстовете на които все още не са гласувани от депутатите. Иначе, за политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв.

За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв. По предложение на ГЕРБ бяха отделени 100 хил. лв. за Македонския научен институт. 

„Благодаря на всички, които взеха отношение по чл. 16 и изказаха мнение по отношение на финансирането на образованието. Системата на образованието е най-голямата публична система. Има близо 4000 институции в нея. Близо 150 хил. работещи. Ако аз съм на ваше място сигурно ще намеря не 5, не 10, а сигурно 50 нефинансирани дейности. Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности“, каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него резултатите от образованието са дългосрочни и днес берем плодовете за това, че пестяхме предходни десетилетия от образование.

Изказването му бе повод критиките на опозицията, че системата е недофинансирана и трябва да се обърне внимание и на останалите сектори.

Бюджетът на Министерство на културата също бе приет, на второ четене. 33 млн. лв. са приходите, помощите и даренията в разчетите, а бюджетните взаимоотношения са в размер на 184 млн. лв.

За политиката в областта на движимото и недвижимото културно наследство са предвидени 22 млн. лв. за следващата година. В бюджета по политиката в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина са заложени 188 млн. лв. Нито едно от предложенията на опозицията за отпускане на допълнителни средства не бе подкрепено.

Междувременно възникна спор за партийните субсидии. От ДПС обвиниха управляващите, че имат договорка с БСП за увеличение на държавните пари за партиите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти, че според тази договорка групата на ГЕРБ няма да е в пълен състав в пленарната зала на Народното събрание, за да може да бъде прието предложението на БСП субсидията за парламентарно представените партии да стане 8 лева за реално получен глас. В Закона за бюджета е предвидено тя да бъде в размер на 1 лв. Финансовият министър Владислав Горанов  обаче е категоричен, че е против увеличаване на парите за политическите сили. Той отрече да има договорка между ГЕРБ и БСП. "Не ми е известна такава договорка. Нека да мине гласуването и да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена. Като имаме предвид съотношението на силите в пленарна зала, не би трябвало опасенията на господин Карадайъ да се материализират“, каза той, цитиран от БНР. На въпрос на Националното радио дали коалиционният партньор на ГЕРБ -  групата на "Обединени патриоти", има готовност да подкрепи предложението за субсидия от 1 лев на получен глас, Горанов отговори:

"В нашето коалиционно споразумение пише, че когато имаме различни позиции, всяка партия си запазва правото да си поддържа позиция".

Иначе, тепърва предстоят дебатите по най-спорните текстове от държавния бюджет за догодина, които са в преходните и заключителни разпоредби. Става дума за идеята на управляващите от последните седмици за видеонаблюдение на входа и изхода във всички акцизни складове и  регламентацията на местата за краткосрочно отдаване под наем.

Припомняме, че преди седмица в данъчните закони беше записано, че само данъчните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение. Тогава от ресорната Комисия по бюджет и финанси обясниха, че подобна мярка може да се въведе и за останалите складове, но след като се видят ефектите при горивата. Изненадващо обаче мярката бе включена в текста на закона за бюджета и изрично включва и складовете за алкохол и цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още