Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетът на Здравната каса - реален, но бюджет на статуквото

Три иновативни операции и две уеб платформи за пациенти получиха награди за високи постижения в медицината и фармацията за 2019 г.

Бюджетът на Здравната каса - реален, но бюджет на статуквото

Снимка: Pixabay

Бюджетът за здраве за 2020 година е реален – отговаря на нормативната уредба, отразява отношенията и структурите в здравната система и съответства на финансовия ресурс на държавата. Същевременно това е бюджет на статуквото – запазва равнището на досегашните разходи за здравеопазване в рамките на 4,5-4,6% от БВП при среден разход между 8 и 12% в ЕС. Това каза проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара, член на Надзорния съвет на НЗОК в рамките на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

По думите му така се запазва дистанцията в равнището на здравеопазването у нас и в останалите страни от ЕС. Той даде пример с Холандия, където отделят по около 4800 евро на човек от населението за здравеопазване срещу до 450 евро в България. Димитров призова отново за въвеждане на електронното здравеопазване и реални промени в наследената „архаична“ болнична система у нас, без които никакви желани реформи не са възможни.

Крайно време е да спрем да говорим за разходи в здравеопазването, а за плащания, срещу които стоят реални резултати, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители. Той даде примери за отлични резултати срещу инвестиции в лечението на хепатит С, ваксинна профилактика на човешки папилома вирус, остеопороза, диабет и др. 

Още по темата

Денев обърна внимание на факта, че България изостава спрямо ЕС във внедряването на иновативни терапии – българските пациенти имат достъп до 23 от общо 121 разрешени за употреба в Европа от 2015 г. насам. Разходите за лекарства у нас са съпоставими със средния дял в ЕС – около 23% от общия здравен бюджет, като се изчисли без ДДС, уточни Деян Денев. Фармацевтичната индустрия компенсира лекарствените разходи с 210 млн. лв., или 16% през 2019 година, уточни той.

Съвременните терапии, базирани на разчитането на човешкия геном и персонализираната медицина, увеличават сериозно показатели като 5-годишната преживяемост при онкозаболявания, посочи проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „Младост“, който представи иновациите в онкологията. През 1990 г. тя е 50%, докато днес стига до 80-90% при някои локализации, каза проф. Дудов. В близко бъдеще терапиите ще стават още по-индивидуализирани, като пациентите ще се групират според определени биомаркери с цел по-висока ефективност на лечението, по-точна дозировка, минимизиране на нежеланите ефекти.

Хирургичните екипи на 3 иновативни операции и създателите на 2 електронни платформи за пациенти взеха призовете за 2019 г. на Вторите годишни награди за върхови постижения, които се връчват в рамките на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. „Капитал“.

Първата награда за иновации на екип от „Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център“ начело с д-р Асен Келчев, който извършва съхраняваща операция при бикуспидна аортна клапа – без приложение на протеза. Тя е направена за първи път у нас при 29-годишен мъж, а екипът кани за съвместна работа и обучение един от водещите световни кардиохирурзи в тази област - проф. Руджеро де Паулис от Италия.  

Екип от „Пирогов“ начело с детския травматолог проф. Деян Енчев и детския уролог д-р Пеев получи награда за най-сложната операция в детската урология – на бебета, родени с незатворен пръстен на пикочния мехур и без част от коремна стена. Първата операция при тях е спасителна и се прави до навършване на 2-месечна възраст.

Проф. Васил Червенков, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“ и доц. Петър Марков от Клиниката по акушерство и гинекология бяха отличени за иновативна операция при едно от най-тежките и животозастрашаващи усложнения на бременността – плацента перкрета.

Първата платформа, която помага на пациентите у нас да намират своето лекарство, ако то липсва в аптеките в тяхното населено място, бе отличена само 18 месеца след нейния старт. Създателите й са Иван Димитров от Български пациентски форум и Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

 Награда бе присъдена и на мобилното приложение за доболнична помощ при изгаряния, създадено от екип начело с доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“. То е ползвано над 2500 пъти досега, от всеки 20-и пациент в приемния кабинет на клиниката. Предстои и стартът на специализирана интернет страница със съвети какво да правим при изгаряне до постъпване в специализирана структура.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Над 50% от плащанията с кредитни карти са в хранителни магазини и бензиностанции