Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Близо 3 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на август

Трансферираните през юли средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 7,31 млн. лв.

Близо 3 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на август

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 2,916 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на август, става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,90 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Трансферираните през юли средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 7,31 млн. лв. Месец по-рано трансферът е бил в размер на 4 млн. лв., а за цялото второ тримесечие – 113,4 млн. лв. За 2017 г. трансферът е близо 128 млн. лв., става ясно още от данните. 

Още по темата

Както през последните няколко години, така и към края на юни 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

Това е в синхрон и с политиката на управляващите и приетите в края на миналата година Дългосрочна инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочна стратегия за инвестиране на средствата от него за периода 2018-2020 г.

Според тези два документа настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Темата с постъпленията в Сребърния фонд периодично се появава за обсъждане в публичното пространство. Бизнесът от години настоява да се намерят допълнителни източници за приходите на фонда, който на практика е гарант за пенсионната система на странта.

От Българска стопанска камара настояваха във Фонда да постъпват и излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги, както и да влизат още всички средства, генерирани от процеса на раздържавяване. Тази идея обаче, а също и искането парите от Фонда да се управляват активно, все още не са намерили политическа подкрепа. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
този фонд по начина по който е замислен и управляван е пълна безумица. Много по-добре ще е да се раздават на пенсионерите тези пари към пенсиите и се изхарчат. да си седят и да се топят от инфлацията файда няма
0
 
6
 
5
vzhekoff до: redcretin
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Даже не 2%, ами последно беше 3.5%
Фондът се източва по много начини, единият от които е седейки на 0% лихва. БНБ влага парите нейде си, прави печалба, която (в по-голямата част) трансферира към правителството, което я харчи. Така с тази нулева доходност за последните години фондът реално се е обезценил с поне 1/4
0
 
5
 
4
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Както през последните няколко години, така и към края на юни 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период." - егаси цирка :) НУЛА, при инфлация в момента поне 2% - и била положителна реална доходност?
3
 
3
 
3
преди 5 месеца
навремето тойо същийо фонд го дигнаха и пенсиите на ората (на наще тоже) заминаа ..... за тва никогаш нищо да не се внася в Булггаристтан в квит и да било фондове щот мнооо краднат ....
1
 
8
 
2
mrynmryn до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мисля, че Дянков се опита да ги измъкне УЖ да живнела икономиката, но не успя.

Още от Бюджет и финанси
А. Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.