IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината вносът на медицинско оборудване се освобождава от мита и ДДС

Целта е да се улесни финансово снабдяването на лекарите и пациентите с необходимите предпазни средства и консумативи

17:12 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет прие днес постановление, с което да бъде приложено в България решението на ЕК относно освобождаване от вносни мита и от ДДС при внос на стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19 през 2020 г.

Целта е да се улесни финансово снабдяването на лекарите, медицинските сестри и пациентите с медицинското оборудване, от което те отчаяно се нуждаят .Комисията побърза да одобри исканията, които получи от всички държави членки. Тази мярка включва маските и предпазните средства, но също и комплектите за изследвания, апаратите за вентилация и другото медицинско оборудване. Тя ще се прилага до края на годината, като има възможност да бъде удължена отново. 

Именно в тази насока е и постановлението. То има за цел да отрази в националното ни законодателство удължения срок за освобождаване от вносни мита и от ДДС при внос на стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19, както и удължения от Европейската комисия срок за предоставяне на информация на Комисията за тези стоки до 31 декември 2020 г.

Припомняме, че на 20 март 2020 г. ЕК покани всички държави членки и Обединеното кралство да подадат искане за освобождаване от мита и от ДДС на вноса на предпазни средства и друго медицинско оборудване от трети държави. Искания подадоха всички държави членки, както и Обединеното кралство.

В митническото законодателство на ЕС се предвижда възможност за предоставяне на митническо освобождаване за „употреба от пострадали от бедствия“. То може да бъде приложено по отношение на вноса, осъществяван от държавни организации или от одобрени благотворителни или филантропически организации. За да бъде предоставено освобождаване, е необходимо решение на Комисията, действаща по искане на засегнатата държава членка.

По същия начин, в правото на ЕС в областта на ДДС има съответстващи разпоредби по отношение на освобождаването от ДДС при окончателен внос на някои стоки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още