IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагът за регистрация по ДДС окончателно става 100 хил. лева

Парламентът промени задължителната регистрация на оборота на фирмите да влезе в сила от 1 януари 2023 година

16:55 | 14.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие прагът на задължителната регистрация по ДДС да се покачи от 50 хиляди на 100 хиляди лева оборот от 1 януари 2023 година.

Поправките на "Демократична България" бяха единодушно приети. Според аргументите на партията голям брой малки и средни предприятия ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти, предаде БНР.

За да се вдигне прагът, се изисква задължителна дерогация от Брюксел и тя вече е поискана от българското финансово министерство.

Investor.bg припомня, че вече 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е променян. Сега фирмите, които са с оборот над 50 хил. лева, задължително се регистрират по Закона за ДДС.

От „Демократична България“, които са вносители на законопроекта, между първо и второ четене изтеглиха предложението си за увеличаване на прага до 166 хил. лева, колкото е таванът за целия Европейски съюз, като се надяват догодина отново да има дебат по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още