Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

През 2020 г. 14% от данъка върху доходите е внесен от заможни хора

Лицата с годишна данъчна основа над 120 хил. лв. са внесли в държавната хазна 586,839 млн. лв.

През 2020 г. 14% от данъка върху доходите е внесен от заможни хора

Снимка: БГНЕС

През 2020 г. лицата с годишна данъчна основа над 120 хил. лв. са внесли в държавната хазна 586,839 млн. лв. под формата на данък върху доходите. Броят им е 18 018 души. Това става ясно от отговор на финансовия министър Асен Василев на въпрос от народния представител от БСП Крум Зарков.

Данните са от Декларация образец № 1 и от годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за 2020 година. 

Още по темата

Справка на Investor.bg показва, че общо за цялата 2020 г. приходите от данъци върху доходите на физически лица са в размер на 4,183 млрд. лв., което означава, че лицата с годишна данъчна основа над 120 хил. лв. са внесли в бюджета около 14% от постъпленията от данък върху доходите. Това са хора с нетни средномесечни доходи около и над 10 хил. лв.

От предоставената от министъра справка става ясно още, че платеният през 2020 г. данък върху доходите от дивиденти възлиза на 314,623 млн. лв. Броят на физическите лица, получатели на доходи от дивиденти и ликвидационни дялове, които могат да бъдат еднозначно определени с уникален идентификатор, е 154 342.

В отговора си Василев уточнява, че освен посочените лица, съществуват и лица, получатели на доходи от дивиденти и ликвидационни дялове, които не могат да бъдат идентифицирани поради следните причини: защото са чуждестранни физически лица без посочен идентификатор или попадат в случаите с посочен общ размер на доходите от дивиденти по чл. 38, ал. 1 от ЗДДФЛ с годишен размер до 100 лв. на физическо лице, когато платецът на дохода посочва единствено общия брой на получателите на тези доходи.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
А колко от тези доходи са скрито разпределение на печалба? Или това не ни интересува по ред причини?

Още от Бюджет и финанси
Животозастраховането – непознати води за повечето българи