IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от американските фондови пазари през 2019 г.?

Причините, които може да доведат до забавяне на икономиката на САЩ и спад на фондовите пазари, са доста

09:02 | 12.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последно време ставаме свидетели на сериозна волатилност при щатските фондови пазари. Най-големите борсови индекси в САЩ се търгуват доста под максималните си нива за годината и показват сериозни колебания дори в рамките на една сесия.

Американските фондови пазари навлязоха в 2018 година в много бичо настроение и ситуацията за инвеститорите изглеждаше като “цветя и рози”. Но това продължи само до началото на февруари, когато стойността Dow Jones бе коригирана с над 13%, а другите два основни щатски индекса S&P500 и NASDAQ100 загубиха съответно 11% и малко под 13%. Това може да се каже, че бе първата червена лампа за инвеститорите.

Въпреки това, и трите борсови индекса продължиха възходящия си тренд и дори достигнаха нови върхове в края септември и началото на октомври. След което дойде бурята и отнесе печалбите на Dow Jones и S&P500 натрупани през годината. В края на ноември технологичният NASDAQ все пак успя да се задържи на зелена територия, но с много малко.

Американските фондови пазари все още не могат да се оттърсят от тази разпродажба и цените на индексите продължават да се олюляват.  Освен това вдигането на лихвите от Федералния резерв на САЩ неминуемо води и до повишаването на доходността по облигациите, което ги прави все по-конкурентни на акциите. Повишението на лихвените нива се отразява негативно и на компаниите, тъй като увеличава разходите по кредитирането, което допълнително може да натежи на фондовите пазари.

От Admiral Markets очакват щатските индекси да не успеят да възобновяват възходящото си движение. Дори обратното, прогнозират сериозно забавяне на щатската икономика, което може да прерасне до рецесия. Това може да доведе до корекция от 30-40% при Dow Jones, S&P500 и NASDAQ.

Причините, които може да доведат до забавяне на икономиката на САЩ и спад на фондовите пазари, са доста. Като започнем от ръста на лихвените нива, преминем през огромния държавен дълг, скока в доходността на щатските облигации и стигнем до търговската война между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още